Iohannis elutasította a muszlim miniszterelnök-jelöltet

Szír férje miatt sebezhető a kormányfőjelölt.

2016. 12. 27. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép államfő kedden délben tartott rövid sajtónyilatkozatában jelentette be, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányfőjelöltjére vonatkozó javaslat alapos mérlegelése, a pró és kontra érvek figyelembevétele után arra a következtetésre jutott, hogy nem fogadja el a miniszterelnök-jelöltet. Iohannis – aki nem indokolta meg, mi a kifogása Sevil Shhaidehhel kapcsolatban – egyúttal felkérte a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) alkotta koalíciót, hogy álljon elő új javaslattal.

A román elnöknek minden bizonnyal nem a török származású és muzulmán vallású Sevil Shhaideh személye ellen van kifogása. Elemzők már a múlt héten azt feltételezték, hogy Iohannis a jelölt nemzetbiztonsági ellenőrzése miatt halasztotta karácsony utánra a kormányalakítási megbízást. Sevil Shhaideh „Achilles-sarka” ugyanis éppen a férje, Akram Shhaideh szíriai származású üzletember, akivel kapcsolatban a napokban Traian Basescu volt román államfő többször is arra figyelmeztetett, hogy húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott. Tény, hogy Akram Shhaideh Bassár al-Aszad szíriai diktátor lelkes támogatójának számít, aki élesen bírálja a rezsim ellen harcoló felkelőket, sőt az őket támogató nemzetközi nagyhatalmakat is.

A bukaresti média a felesége képbe kerülése óta eltelt napokban részletesen bemutatta Akram Shhaidehnek a közösségi oldalakon posztolt bejegyzéseit. Ezekből kiderül egyebek között az is, hogy az Egyesült Államok és más nagyhatalmak által terrorszervezetként nyilvántartott libanoni síita Hezbollahot a szent háború képviselőjének tartja. A szír üzletember egyébként 2015-ben kapott román állampolgárságot, a korábbi években pedig a fekete-tenger-parti Constanta megyei önkormányzatnál is dolgozott. Klaus Iohannis számára a szír szál kapóra jött, hogy borsot törjön politikai ellenfelei, a szociáldemokraták orra alá, miután a korábban általa vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) leszerepelt a december 11-ei parlamenti választáson.

A választás nyomán alakult PSD–Alde szociálliberális parlamenti többség szerint Klaus Iohannis államfő nem hajlandó elfogadni a választói akaratot, és politikai válságba akarja sodorni az országot azzal, hogy nem adott kormányalakítási megbízást a koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu, az Alde társelnöke keddi közös sajtóértekezletükön úgy vélekedtek, hogy az államfőnek semmi oka nem volt elutasítani a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői kinevezését, szerintük Iohannis azt akarja kierőszakolni, hogy felfüggesszék hivatalából. Dragnea kifejtette: a jobboldali államfő mindenáron meg akarja akadályozni a szociáldemokratákat kormányprogramjuk érvényesítésében. Szerinte abban reménykedik, hogy ha a parlament felfüggeszti hivatalából, azzal újraépítheti magát, vagyis visszanyerheti a választók bizalmát. A szociálliberális koalíció vezetői azt mondták: szerda estig mérlegelni akarják, hogyan reagáljanak az elnök lépésére. Bár – korábbi nyilatkozataikkal összhangban – kedden is megerősítették, hogy nem riadnak vissza az államfő felfüggesztésétől sem, állításuk szerint nem akarnak erről elhamarkodott, „érzelmi” döntést hozni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.