Százezrek tüntettek Románia-szerte

Nagy tiltakozáshullám indult Romániában a kormány azon intézkedései miatt, amelyek visszalépést jelentenek a korrupció elleni küzdelemben.

2017. 02. 01. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodás övezi Romániában, hogy az előzetes aggályok és tiltakozások dacára a balliberális kormány módosította a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást. A felháborodás legfőbb oka, hogy a sürgősségi eljárásban foganatosított intézkedés elsősorban volt és jelenlegi magas rangú politikusoknak kedvez, továbbá jelentős akadályt gördít az elmúlt években fokozott üzemmódra kapcsolt korrupcióellenes küzdelem elé.

A bukaresti szociálliberális koalíció csak a tavaly decemberi parlamenti választásokon aratott győzelme után tette egyértelművé, hogy közkegyelmet készül hirdetni, és módosítani akarja a btk.-t. Előbbi intézkedést a romániai börtönök túlzsúfoltságával indokolták, utóbbit pedig azzal, hogy a törvénykönyvet összhangba kell hozni az alkotmánybíróság elmúlt időszakban született ítéleteivel, miszerint a btk. közel félszáz cikkelye ellentmond az alaptörvénynek. A szociáldemokrata Sorin Grindeanu által vezetett, január elején hivatalba lépett kormány már két héttel ezelőtt napirendre tűzte a vitatott rendeletek elfogadását, ami akkor meghiúsult, mert Klaus Iohannis jobbközép államfő váratlanul megjelent a kabinet ülésén. Bár az elmúlt hétvégén mintegy százezren tüntettek Románia-szerte a javaslatok ellen, a Grindeanu-kormány kedd esti ülésén törvénytervezetet fogadott el a közkegyelemről, továbbá sürgősségi rendelettel módosította a btk.-t.

A tegnapra virradóra a hivatalos közlönyben megjelent, tíz napon belül hatályba is lépő módosítások egyik legvitatottabb pontja, hogy ezentúl csak a 14 millió forintnak megfelelő összegnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélés minősül bűncselekménynek, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi 7-ről 3 évre csökkentették. A romániai nyomozó hatóságok, szakmai szervezetek és az igazságszolgáltatási tanács (CSM) lesújtó véleményt fogalmazott meg a rendeletről, kivétel nélkül az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításaként, a bűnüldözés ellehetetlenítéseként értékelve. Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője közölte, jelenleg több mint kétezer, hivatali visszaéléssel kapcsolatos dossziét vizsgálnak, a vádlottak által okozott anyagi kár meghaladja az egymilliárd eurót, ám valamennyi esetben be kellene szüntetni a nyomozást. A btk.-módosítás legfőbb haszonélvezője egyébként a tavaly választási csalás miatt alapfokon felfüggesztett börtönre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, akit egy másik büntetőperben éppen hivatali visszaéléssel vádolnak.

Iohannis a romániai jogállamiság elleni támadásnak nevezte a kormány eljárását, megismételve: az intézkedés egy politikai klikk érdekeit szolgálja. Tegnapi, az államfő részvételével tartott ülésén a legfelső bírói tanács úgy döntött, alkotmánybírósághoz fordul a kormányrendelet ügyében, mivel a CSM szerint érdeksérelem érhető tetten az igazságszolgáltatás és a kormány között. Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet időszerűtlennek nevezte a büntetőjog módosításait, amelyeket közös állásfoglalásban ítélt el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa.

Az intézkedések ellen már délelőtt mintegy kétezren tiltakoztak a bukaresti kormánypalota előtt, ahol mindennapossá válhatnak a tüntetések. A román csendőrség hivatalos adatai szerint Bukarestben több mint százezer ember gyűlt össze szerda este a Győzelem téren. A román fővárosban egyesek azt skandálták, hogy „Vonjátok vissza, majd lépjetek le!”, mások, hogy „Nap mint nap itt leszünk!” A tiltakozók kormányellenes feliratokat emeltek a magasba: „Le a korrupcióval”, „Nem az amnesztiára, nem a közkegyelemre”, „Dragnea, ne feledd, Románia nem a tied” – közölte a román közszolgálati hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírszolgálata. A vidéki nagyvárosokban is ezrek vonultak az utcára. Bár a tüntetések többnyire békés mederben zajlottak, Bukarestben voltak apróbb incidensek. Néhányan kövekkel teli palackokat dobtak a kormányépület bejáratának kerítése felé, mások petárdáztak. A rendfenntartók erre könnygáz bevetésével válaszoltak. A tömeg azonban elkezdte skandálni, hogy „Fara violenta”, azaz erőszak nélkül. A csendőrök egy embert kiemeltek a tömegből, és a Victoria-palota udvarára vitték – írta az Adevarul nyomán a Transindex.ro portál az élő hírfolyamában.

A bukaresti csendőrség este tíz óra után felhívást intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a Győzelem teret, ellenkező esetben megtörténhet, hogy használni fogják a rendelkezésükre álló felszerelést, mert a rendfenntartókat erőszak érte – írja az Agerpres.

Kolozsváron több mint huszonötezer ember tüntetett, kormány- és PSD-ellenes jelszavakat skandálva. A tömeg végighaladt a város belvárosának fő utcáin, megbénítva a forgalmat. A hivatalos becslések szerint a menetoszlop hosszúsága 6-7 kilométeres volt. A résztvevők azt kiabálták egyebek közt, hogy „Szégyen, szégyen, szégyelljétek magatokat!”, „Tolvajok!”, „Le a rendelettel!”, „Visszavonni”, „Bocsánatot kérünk, hogy tanult emberek vagyunk!”, „Bukarest, ne feledd, Kolozsvár a te pártodon áll!”. A tüntetés itt incidensek nélkül folyt le – jelentette a román közszolgálati hírügynökség.

Az Agerpres szerint Nagyszebenben több mint húszezer ember gyűlt össze, akik Klaus Iohannis államfő háza elé érve azt kiabálták: „Iohannis velünk van!” A tiltakozók ugyanazt az utat járták be, amit az 1989-es forradalom idején a fellázadt tömeg is megtett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.