Gépkarabélyával oszlatna a román honatya

Romániában vannak, akik keményebb módszereket is bevetnének az utcára vonuló tüntetők ellen.

2017. 03. 15. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos fenyegetéseknek, megalázó megjegyzéseknek vannak kitéve a kormány és tervezett intézkedései ellen hétvégenként utcára vonuló tüntetők Romániában. A bukaresti Adevarul napilapnak adott interjúban Catalin Radulescu, a tavaly decemberi választásokon győztes balliberális koalíció fő erejét adó szociáldemokrata párt (PSD) parlamenti képviselője értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a rendvédelmi szervek nem oszlatják fel vízágyúval az eredetileg a büntető törvénykönyv módosítása miatt rendezett demonstrációkat. A politikus ugyanakkor ennél is messzebb ment, és közölte: a mai napig megtartotta az 1989-es forradalom idején birtokolt AKM gépkarabélyát, amelyet bármikor hajlandó lenne ismét használni, „ha valaki át akarná alakítani az országot”.

„Ha eluralkodik rajtam az őrület, oda megyek a fegyverrel, ahova akarok. Ez jogomban áll, az én kockázatom és az én döntésem” – fogalmazott a tavaly vesztegetés elfogadása és a képviselői minőséggel összeegyeztethetetlen üzleti tevékenység miatt felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott honatya. Radulescunak amúgy szent meggyőződése, hogy az utcai tiltakozásokat a multinacionális társaságok szervezik. Kijelentései nyomán a rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, törvényesen birtokol-e fegyvert, a főügyészség pedig közbotrányokozás miatt folytat eljárást ellene. Közben egy forradalmárszervezet azzal a váddal tett bűnvádi feljelentést Radulescu ellen, hogy személyesen segédkezett az 1990-es bukaresti diáktüntetést vérbe fojtó paramilitáris erők Bukarestbe szállításában.

A képviselő szavai ugyanakkor pártján belül is megdöbbenést váltottak ki. Liviu Dragnea PSD-elnök veszélyesnek nevezte, és elhatárolódott a politikus kijelentéseitől, hozzátéve: be kellene vonni a honatya fegyvertartási engedélyét. Ezzel egy időben nem túlságosan hízelgően beszélt a tüntetőkről Ion Tiriac egykori teniszcsillag is. Románia leggazdagabb embere szintén amiatt dohogott, hogy a tüntetők engedély nélkül demonstrálnak az ország nagyvárosaiban a kormány és a korrupció ellen. „Korrupció mindenütt létezik a világon a romániaihoz képest ezerszer nagyobb mértékben. Én a tolvaj és a bolond közül az előbbit választom, mert utána még marad valami, de a bolond után semmi” – jelentette ki a több mint egymilliárd dolláros vagyonú üzletember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.