Szarvasra, muflonra vadászik ifjabb Trump Romániában

Erdélyi magyar kastélyba is ellátogatott az amerikai elnök legidősebb fia.

2017. 05. 19. 3:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában portyázik Donald Trump vadászszenvedélyéről elhíresült idősebbik fia, aki többek között szarvast és muflont kapott puskavégre egy magánbirtokokon. Az ötgyermekes amerikai elnök első feleségétől, a cseh nemzetiségű Ivanától származó Donald John Trump Jr. hétfőn érkezett az országba, és bár magánlátogatását – amelyet a bukaresti amerikai nagykövetség semmi szín alatt nem kívánt kommentálni – a lehető legnagyobb titoktartás övezi, sok mindenről mégis tudomást szerzett a nyilvánosság.

A 39 éves ifjú Trump látogatásának már az első napja kalandosra sikeredett, a kolozsvári repülőtérre való megérkezése után ugyanis meghibásodott a helikopter, amellyel a dél-romániai Giurgiu (Gyurgyevó) megyébe igyekezett volna. Sajtóbeszámolók szerint a román hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatba léptek, és marosvásárhelyi repüléstechnikai szakemberekből álló csapat tette újra működőképessé a légi járművet. Az apja megválasztása után a Trump Organization irányítását átvevő Donald – akit romániai útjára elkísért öt gyermeke közül a legidősebb, a tízéves Kai Madison is – először a Giurgiu megyei Singureni település melletti magánterületen vadászott szarvasra és muflonra. Nicolae Barbu, a megyeszékhely polgármestere úgy nyilatkozott, maga is csak hallomásból értesült az amerikai elnök fiának látogatásáról, és kicsit el is csodálkozott, mert noha ő is szenvedélyes vadász, még nem volt tudomása a több száz hektáron elterülő, magánkézben lévő vadászterületről, ahol korábban arab sejkek lövöldöztek a vadállatokra. A polgármester azt állította, látott az interneten egy fényképet, amelyen kivehető, hogy mintegy 80-90 vaddisznót, hét szarvast, egy muflont és más állatokat ejtettek el a Donald Trump Jr. részvételével rendezett vadászat során. Az elnöki sarj tegnap már Erdélyben tartózkodott, ahol az ország egyik legkitűnőbb szőlőtermő vidékének számító Fehér megyei Zsidvén őzre és vaddisznóra vadászott. Az amerikai vendég ugyanakkor megtekintette a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által a XVII. században építtetett küküllővári Bethlen–Haller-kastélyt is, a nap folyamán pedig az észak-erdélyi Máramarosba várták. Az ifjabb Donald Trump öccsével, Erickel két évvel ezelőtt amiatt keveredett sajtóbotrányba, hogy Afrikában vadásztrófeáikkal, egy lelőtt leopárddal és egy elefánttal fotózkodott. Sokan bírálták az elnök idősebbik fiát amiatt, hogy az egyik felvételen egy levadászott elefánt farkával a kezében pózol.

Egyébként a vadban gazdag romániai vadászterületek nemzetközi közkedveltségnek örvendenek, sokan több ezer eurót is hajlandók fizetni egy-egy őz, szarvas vagy medve elejtéséért. (Egy medvetrófea ára 3000 és 5000 euró között mozog, egy szarvas levadászásáért akár tízezer eurót is kérnek.) Az ország egyik leghíresebb vadászbirtoka a magyar–román határ mentén fekvő Bihar megyei Bályokon terül el, ahol Ion Tiriac egykori teniszcsillag, Románia leggazdagabb emberének illusztris vendégei – köztük Wolfgang Porsche, az ismert autókonszern tulajdonosa, Klaus Mangold, a Daimler Chrysler elnöke és Adrian Nastase volt román kormányfő – több száz vaddisznót ejtenek el évente. A bályoki vadászatokat rendszeresen állatvédők tiltakozó megmozdulása kíséri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.