A litván fiataloknak nemcsak inni, de a pohárhoz érni is tilos lesz jövőre

Szigorú törvénnyel szorítanák vissza az alkoholizmust Litvániában.

Ficsor Benedek
2017. 06. 09. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A partinak vége – írták egy hatalmas tűzfalra Litvánia fővárosában, Vilniusban. A felirat épp egy népszerű bárral szemközti falon jelent meg a főpályaudvar közelében. A szöveg mellé az ismeretlen alkotók a három legnépszerűbb litván politikust is felfestették, mindhárman terroristaként jelennek meg robbanómellényben, kezükben gépfegyverrel – írta a brit Guardian.

A litván parlament a múlt héten fogadta el az alkoholfogyasztást szabályozó törvényt, amelynek értelmében 2018. január 1-jétől tilos lesz reklámozni az alkoholos italokat a tévében, a rádióban és az újságokban, rövidebb ideig lehet majd alkoholt kapni a boltokban, és – a legnagyobb felháborodást kiváltó szigorításként – 18-ról 20 évre emelik az alkoholfogyasztás korhatárát.

Európa legszigorúbb alkoholtörvénye azonban nemcsak a fogyasztást tiltja a 20 éven aluli fiataloknak, de még azt is bünteti, ha hozzáérnek a termékekhez – kivéve, ha kocsmában, bárban dolgoznak.

A WHO adatai szerint Litvániában fogyasztják a legtöbb alkoholt a világon. Tavaly több mint 18 liter tiszta alkohol fogyott fejenként, csaknem 3 literrel több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Összehasonlításként, a litvánok több mint négy literrel isznak többet fejenként évente, mint az oroszok, és hat literrel vezetnek Magyarország előtt.

– Az alkoholizmus régóta komoly probléma Litvániában – fogalmazott Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter, aki a vilniusi falfestményen Kalasnyikovot kapott a kezébe a törvény ellen tiltakozó művésztől. A politikus kifejtette, az 1998-ban elindult egészségügyi program célja az volt, hogy 25 százalékkal csökkentsék az alkoholfogyasztást, ám az azóta eltelt időben csaknem 130 százalékkal emelkedett ez a szám.

Veryga hangsúlyozta, megérti a fiatalok dühét, hiszen senki nem szereti a szigorú korlátozást, ám Litvánia mára elérte azt a pontot, ahol az alkohol mindannyiuk számára életveszélyessé vált. Rengeteg alkoholhoz köthető halálos baleset történik az országban, egyre több az öngyilkosság, és drasztikusan megnőtt a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések száma is.

A litván liberálisok támadják a kormányt a törvény miatt, mondván, nem a megfelelő korosztályt célozza, hiszen az idősebb generáció az igazán veszélyeztetett. Ausrine Armonaite liberális európai parlamenti képviselő szerint a törvény teljesen elhibázott. – Aki elmúlt 18, annak jogai vannak, vezethet, házasodhat, de jövőre már nem ihat alkoholt. Mi bízunk a fiatalok ítélőképességében, és nem vagyunk alkoholisták. 

Többen azzal érvelnek, hogy a valódi problémát a turisták jelentik, akik direkt azért utaznak Litvániába, hogy igyanak, rontva ezzel a statisztikákat. – Ha a turisták miatt állnánk ilyen rosszul, akkor ők halnának bele az alkoholizmusba, de nem ez a helyzet, mi halunk bele – fogalmazott Veryga.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.