A Modem vezetője és az Európa-ügyi miniszter is távozik Macron kormányából

A Modem egyik politikusával szemben vizsgálatot indított az ügyészség.

MTI
2017. 06. 21. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik Emmanuel Macron francia elnök újjáalakuló kormányából a centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője és a párt másik politikusa, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is – jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.

Bayrou eddig az igazságügyi miniszteri posztot töltötte be. „Úgy döntöttem, hogy a következő kormánynak nem leszek a tagja. 17 órakor sajtótájékoztatót tartok” – jelentette be szerda reggel a politikus.

Marielle de Sarnezt Bayrou jobbkezének tartják, az ő távozásáról a Modem egy illetékese tájékoztatta a francia hírügynökséget.

A Modem egyik politikusával szemben vizsgálatot indított az ügyészség, mert a gyanú szerint ő is olyan európai parlamenti asszisztenseket alkalmazott, akik nem az EP-ben, hanem Franciaországban dolgoztak.

A szintén modemes Sylvie Goulard védelmi miniszter kedden jelentette be, hogy ő sem lesz tagja az újjáalakuló kormánynak.

Édouard Philippe miniszterelnök a törvényhozási választás után, hétfőn a hagyományoknak megfelelően benyújtotta a kormány lemondását, ám akkor még csak technikai jellegű kabinetátalakításról volt szó.

Emmanuel Macron államfő Lendületben a Köztársaság nevű pártjának a Modem nélkül is kényelmes többsége lett a törvényhozásban a vasárnap befejeződött választást követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.