A New York-i ortodox zsidók kiálltak Orbán mellett a Horthy-ügyben

Tizenegy amerikai rabbi köszöni, hogy sokat tesz a magyar kormány a zsidó örökség ápolásáért.

MTI
2017. 06. 29. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a múlt héten Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán a 20. század második és harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte, és kijelentette: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kunó miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”. „Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország második világháborús gyászos szerepvállalása sem” – jelentette ki.

A beszéddel kapcsolatban kifogást emelt több zsidó szervezet, köztük a Zsidó Világkongresszust vezető Ronald S. Lauder is.

A New York-i ortodox zsidó hitközség viszont arra emlékeztet, hogy a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiken, amelyek a nácik által meggyalázott magyarországi temetők helyreállítására és gondozására vonatkoztak, Orbán Viktor és kormánya kiemelkedő hozzáállást tanúsított kötelezettségvállalásai teljesítésében, törekvéseik segítésében, és minden más témában, amely az ortodox zsidóságot érinti.

A közösség hálás a magyar kormánynak a folyamatos segítségért és együttműködésért, és azt várja, hogy pozitív kapcsolatuk folytatódik – áll a United Orthodox Congregation of New York ortodox zsidó hitközség közleményben, amelyet az amerikai világváros zsidó közösségének nevében tizenegy rabbi írt alá.

A közlemény a New York-i főkonzulátus honlapján olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.