Az Iszlám Állam fegyveresei lövöldöztek az iráni parlamentben

A Homeini-mauzóleumnál is fegyveres támadás történt.

Marosi Adrienn
2017. 06. 07. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 12-en meghaltak a Teheránban szerdán elkövetett kettős terrortámadásban – jelentette be Pir-Hoszein Kolivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője az IRIB állami televízió jelentése szerint. Az iráni Mehr hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozó Twitter-bejegyzésében szintén 12 halálos, illetve 39 sebesült áldozatról számolt be.

Az egyik támadás a parlament épületében történt, ahová négy fegyveres hatolt be, és tüzet nyitott a biztonsági őrökre. Az iráni Tasnim iráni hírügynökség szerint a képviselőknek nem esett bajuk. Úgy tudják, a fegyveresek négy túszt is ejtettek, ezt azonban biztonsági tisztségviselők még nem erősítették meg.

Eliasz Hazrati képviselő azt mondta, a támadók AK-47-es gépkarabélyokkal és egy pisztollyal nyitottak tüzet a parlamentben.

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztonságiak benyomultak a parlament épületébe.

„A parlamentben voltam, amikor a lövöldözés történt. Mindenki döbbent és rémült volt. Láttam két, véletlenszerűen lövöldöző embert” – fogalmazott egy képviselő.

Az iráni Press TV a Twitteren tett közzé egy felvételt arról, ahogy rendőrautók érkeznek az épülethez. A parlamentnél hatalmas tömeg gyűlt össze.

A Tasnim szerint a Forradalmi Gárda túszmentő egysége végzett az egyik támadóval. Az IRIB közölte, hogy a fegyveresek egyike felrobbantotta magát a parlament negyedik emeletén, de vannak olyan értesülések is, melyek szerint az egyik támadó ki tudott menekülni az épületből, és az utcán lövöldözött.

Végül az állami televízió közölte, hogy véget ért a teheráni parlament ellen szerdán elkövetett fegyveres támadás, és négy támadó meghalt. Percekkel a híradásban elhangzottak előtt közölte a belügyminiszter-helyettes, hogy a biztonsági erők körülzárták a fegyvereseket. Mohammad Hosszein Zolfagari szerint a támadók nőnek öltöztek, és a parlament főkapuján mentek be az épületbe, majd tüzet nyitottak. Az egyik támadót lelőtték, egy másik felrobbantotta magát.

A BBC azt írja, az 1979-es iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Homeini ajatollahnak a sírhelyét is megtámadták, a helyszínen ugyancsak lövöldözés tört ki.

Az IRNA közölte: a mauzóleum előtt a négy közül az egyik támadó – a Farsz hírügynökség szerint egy nő – felrobbantotta magát, miután lövéseket adott le. Egy másik támadót az őrök lőttek le. Rajtuk kívül egy ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek. A Farsz szerint egy támadó ciánkapszulával végzett magával, egy nőt pedig elfogtak.

Később több forrás is arról számolt be, hogy egy második robbanás is történt a mauzóleumnál.

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet jelentkezett az iráni parlament és a Homeini-mauzóleum elleni támadás elkövetőjeként – jelentette az Al-Arabíja pánarab hírtelevízió, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett. A dzsihadista szervezetnek ez volt az első merénylete Iránban.

Később az iráni hírszerzési és biztonsági ügyi minisztérium közölte, hogy terrorcsoportok voltak az elkövetők. Hozzátették: a hatóságok meghiúsítottak egy harmadik támadást. A tárca arra kérte a teherániakat, hogy ne használjanak tömegközlekedési eszközöket – írja az MTI.

„Reggel két terrorcsoport támadta meg a parlamentet és Homeini imám sírhelyét. Egy harmadik csoport tagjait őrizetbe vették, még mielőtt végre tudtak volna hajtani bármilyen támadást” – idézte az IRIB tévé a minisztérium közleményét.

Az Iszlám Állam egy videót is közzétett a parlament elleni támadásról. A felvételen két fegyveres látható az épületben. „Istennek hála! Azt hiszitek, hogy távozunk?” – kérdezi az egyikük.

Az iráni belügyminiszter rendkívüli biztonsági ülést hívott össze a támadások miatt. A parlament ajtóit bezárták, a környező utcákat lezárták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.