Bombakészítési és öngyilkossági útmutatás miatt tartóztattak le embereket

Hollandiában egy 18 éves fiatalt, Spanyolországban három feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe.

MN
2017. 06. 21. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak Hollandiában egy 18 éves fiatalt, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam propagandáját, erőszakos videóit terjesztette, és valószínűleg bombakészítési útmutatásokat is adott – közölte szerdán a holland ügyészség. A távirati iroda összeállítása alapján a férfit hírszerzési információk alapján vették őrizetbe múlt csütörtökön Utrechtben. Előzetes letartóztatását kedden rendelte el a bíróság, de egyelőre nem emeltek vádat ellene.

Hollandiában 2013 márciusa óta az ötfokozatú skálán négyes szintű a terrorkészültség, ami azt jelenti, hogy számítani kell terrortámadásra. Hollandiából az Iszlám Állam felemelkedése idején több tucatnyian csatlakoztak a terrorszervezet harcosaihoz Irakban és Szíriában. A visszatérő, úgynevezett idegen harcosok súlyos biztonsági kockázatot jelentenek.

Spanyolországban is volt letartóztatás: mint az MTI beszámol róla, három feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe a spanyol rendőrség a fővárosban – ezt közölte a madridi belügyi minisztérium szerdán. A tárca közleménye szerint egyikük, egy 32 éves, marokkói férfi „rendkívül veszélyes” fenyegetést jelentett a közbiztonságra. A férfi netkapcsolatot tartott fenn az Iszlám Állam Szíriában és Irakban harcoló terroristáival.

Lakásán olyan oktatóanyagokat, kézikönyveket találtak, amelyek például arról szólnak, hogyan kell öngyilkos merényletet elkövetni.

A hatóságok szerint környezetében újabb tagokat toborzott a szervezet számára, és a másik két elfogott férfi – egy 33 és egy 38 éves marokkói állampolgár, akik lakótársai is voltak – már ennek a kiképzési folyamatnak voltak a részesei.

Spanyolország a 2015. június 26-ai, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét négyes, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán. Azóta a hatóságok 172 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolata miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.