Bűnbe fulladó metropoliszok: Trump minisztere mentőövet dob

Az amerikai kormányzat 12 várost segít az egyre nagyobb méreteket öltő erőszakos bűnözés elleni harcban.

MTI
2017. 06. 20. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter a marylandi Bethesdában kedden kezdődött kétnapos tanácskozáson jelentette be, hogy a tárca különböző részlegei és ügynökségei összehangoltan támogatnak majd 12 amerikai metropoliszt.

A tárcavezető kifejtette, hogy az ügyészi hivatal, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) és a rendfenntaró erőknek adandó ösztöndíjakkal foglalkozó részleg egyaránt részt vesz majd a programban, amelynek költségeit a szövetségi kormány fedezi.

A kiválasztott 12 város között van például az alabamai Birmingham, az indianai Indianapolis, a Tennessee államban lévő Memphis, a New York állambeli Buffalo, az ohiói Cincinnati, a texasi Houston, a missouri Kansas City, vagy a michigani Lansing.

Az új támogatási program a gyakorlatban azt jelenti, hogy e városok jelentős pénzt kapnak majd a szövetségi költségvetésből a rendőrség fejlesztésére, a rendőrök hároméves továbbképzésére, anyagi és személyi támogatáshoz jutnak állandó tanácsadói tevékenységhez és gyakoribb és szorosabb lesz az együttműködés az ügyészi hivatalok és a rendfenntartó erők között. A minisztérium ezekben a városokban két munkacsoport létrehozását is támogatja: az egyik, az úgynevezett „bajmegállapító” csoport az erőszakos bűncselekmények elleni stratégiák kidolgozásával foglalkozik majd, a „műveleti” munkacsoportnak pedig főleg a kiképzések és a továbbképzések egyeztetése lesz a feladata.

Hiányzik viszont a támogatandó városok listájáról Chicago és Baltimore, amelyek pedig a bűnözés által leginkább sújtott amerikai városok közé tartoznak. Egyelőre nem derült fény arra, hogy azért nincsenek-e a támogatandók között, mert nem gondoltak rájuk, vagy azért, mert e városok vezetői elhárították a felkínált segítséget. Mind Chicagóban, mind Baltimore-ban egyébként demokrata párti politikus a városvezető. Sessions a tanácskozáson csak annyit közölt, hogy még az idén további amerikai városokra terjesztik ki a szövetségi támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.