Diplomáciai szarvashibák Kínában

Kövér László házelnöknek és a külügynek is nekiment Lovas István, ismert jobboldali publicista.

Buzna Viktor
2017. 06. 23. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány nem győzi hangoztatni a magyar–kínai barátság fontosságát, fideszes politikusok és diplomaták szarvashibákat követnek el a kétoldalú kapcsolatokban – ez derül ki Lovas István külpolitikai újságíró blogbejegyzéséből. A napokban megjelent cikk diplomáciai forrásokra hivatkozva állítja, Kövér László házelnök sanghaji tartózkodása során egy tajvani delegációval is találkozott. Amennyiben a találkozóra valóban sor került, a fideszes politikus vélhetően vérig sértette vendéglátóját. Peking kínosan ügyel az „egy Kína” elv tiszteletben tartására, különösen mióta megromlottak kapcsolatai a renitens szigetállammal. Tajvan függetlenségpárti miniszterelnöke, Caj Jing-ven tavaly vette át a kormányrudat, a status quót megkérdőjelező lépéseivel véget vetett a diplomáciai fegyverszünetnek. A találkozó időzítése más szempontból is szerencsétlen lehet, a házelnök ugyanis júniusi látogatásával egy hétéves meghívásnak tett idén eleget.

Az Országház sajtóosztálya megkeresésünkre cáfolta a hírt, Tajpej Budapesten működő képviseleti irodája pedig közölte, nincs tudomása a találkozóról. Névtelenül nyilatkozó forrásunk jelezte, hogy a cikkben megnevezett sanghaji találkozó elsősorban Magyar Leventének, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának állhatott érdekében. Miként azt korábban az MTI is közölte, a politikus elkísérte Kövér Lászlót fontosabb programjaira, így a sanghaji látogatáson is részt vett, és forrásunk jelezte, Magyar kiváló tajvani üzleti kapcsolatokkal rendelkezik. Az mindenesetre beszédes, hogy a júniusi látogatás után a magyar kormány visszatáncolt egy tajvani meghívástól. Értesüléseink szerint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a múlt hét végén utazott volna a szigetre. Az egykori elszámoltatási kormánybiztos orchideaültetvényeket látogatott volna meg, azonban napokkal az indulás elhalasztotta az utat.

Blogján Lovas István egy másik diplomáciai problémára is felhívja a figyelmet. Az újságíró egy tizenhat kelet- és közép-európai országot felölelő delegáció tagjaként látogatott Pekingbe, ahol a kínai fél fogadást szervezett a sajtó képviselőinek, illetve az érintett országok diplomatáinak. Cikkéből kiderül, az eseményen tizenöt meghívott nagykövetség képviseltette magát, egyedül magyar diplomata nem volt jelen. „A magyar adófizetők igen szép, negyvenfős létszámmal tartják fenn az ön által vezetett nagykövetséget” – írja a magyar nagykövetnek, Szilas Cecíliának címzett nyílt levelében Lovas. Az újságíró szerint a találkozón folytatott beszélgetések során az is kiderült, hogy a magyar diplomácia közismerten passzív Pekingben. Ennek okáról kérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, azonban eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.