Észak-Korea azt állítja, nem kínozták a héten meghalt amerikai diákot

Közölték, hogy a férfi botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki.

MN
2017. 06. 23. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea most először reagált hivatalosan a férfi halála óta, akit saját bevallásuk szerint humanitárius okokból engedtek szabadon. Most a diktatúra azt állítja: a hatályos törvényeknek és nemzetközi normáknak megfelelően bántak amerikai foglyukkal – írja az MTI.

A férfi nagyjából egy évvel ezelőtt esett kómába, amit Észak-Korea azzal magyarázott, hogy botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki. Ezt sem a család, sem az amerikai diplomáciai nem hiszi el. Az amerikai orvosok nem találtak botulizmusra utaló nyomot Warmbier szervezetében. A botulzimust egy baktérium által termelt méreganyag okozza.

A férfit még tavaly márciusban ítélték 15 év kényszermunkára, miután kihozott egy propagandaplakátot szállodájának azon részéről, melyet a személyzetnek tartottak fenn. Ezt a sztálinista diktatúrában államellenes bűnként kezelik. Phenjan tavaly még azt állította, a Virginiai Egyetem diákja az amerikai kormány hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt követte el a bűncselekményt.

Warmbier hazaérkezését követően nem tért már magához. Családja búcsúüzenetében azt írta, bár nem beszélt és nem reagált rájuk, az arca változásán látszott, belül tudta, hogy hazaérkezett, és végre megtalálta a békéjét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.