Gyújtogatás okozhatta az erdőtüzet Portugáliában

Egy tűzoltóparancsnok szerint nem villámcsapás áll a háttérben.

MN
2017. 06. 21. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tűzoltóparancsnok állítása szerint szándékos gyújtogatás okozhatta Portugáliában az erdőtüzet, melynek következtében legalább hatvannégy ember vesztette életét, több mint 200-an pedig megsérültek – írja a BBC. Eddig úgy vélték, villámcsapás állhat a katasztrófa hátterében, Jaime Marta Soares azonban cáfolja a híreket. Elmondása szerint a tűz két órával azelőtt tört ki, hogy villám csaphatott volna valamelyik fába.

A tűz szombaton, a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Victor Vaz Pinto, a nemzeti polgári védelmi hatóság parancsnoka szerdán elmondta, hogy bár a „halálos” tüzet eloltották, Pedrógao Grandétól északra – egy másik fészekben – még mindig lángol a tűz, aminek következtében a hatóságok kitelepítették a környező hegyvidéki falvak lakosait. A tűzoltók abban reménykednek, hogy munkájukat ott segíteni fogja a rendkívül magas hőmérséklet csökkenése, amelyet csütörtökre jósol az időjárás-előrejelzés – írja az MTI.

Ez volt a legsúlyosabb tűzkatasztrófa, amelyet valaha feljegyeztek az Ibériai-félsziget nyugati részén található országban. António Costa miniszterelnök magyarázatot kért arra, hogy miben hibázhattak a sürgősségi szolgálatok munkatársai a tűz kitörését követő válaszlépésekben. Marcelo Rebelo de Sousa államfő pedig arra kérte a portugál törvényhozást, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el új törvényeket, amelyek jobban biztosítják az erdők védelmét, illetve hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé.

Az európai erdőtűz-információs rendszer adatai szerint a mostani tűzvészben több mint 40 000 hektár erdő égett le, ami jóval több az eddigi átlagnál: 2008 és 2016 között az év ugyanezen időszakában átlagosan kevesebb mint 10 000 hektárnyi erdőterület pusztult el hasonló tűzesetekben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.