Jean-Marie Le Pen üzent lányának: mondjon le!

Az idős politikus szerint lánya árt a Nemzeti Frontnak és kiábrándítóan szerepelt a választásokon.

MTI
2017. 06. 20. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem lehet többé hasznos az, aki elkezd ártani saját pártjának politikai nézeteivel vagy csökönyösségével” – mondta Le Pen, miután nem engedték be az FN vezetőinek nanterre-i találkozójára.

Az idős politikus igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy lányának távoznia kell-e a párt éléről.

Az apa és lánya közötti kapcsolat azután romlott meg, hogy Marine Le Pen két évvel ezelőtt kizáratta az apját a pártból a holokausztról tett becsmérlő kijelentései miatt. Kettejük nyilvános pörlekedése ártott az FN megítélésének.

Marine Le Pen arra figyelmeztette korábban az apját, hogy nem látják szívesen a pártvezetés nanterre-i találkozóján, ennek ellenére ő egy hatósági emberrel és ügyvéddel érkezett oda, hogy láthassák és tanúskodhassanak: a rendezvény helyszínének kapuját leláncolták, megakadályozandó belépését.

„Túl öreg vagyok ahhoz, hogy átmásszak a kapun” – mondta Le Pen, és borzalmas kudarcnak nevezte lánya szereplését az elnökválasztás második fordulójában és pártja teljesítményét a parlamenti választáson.

Az elnökválasztás második, május 7-én tartott fordulójában Marine Le Pen a voksok közel 34 százalékát szerezte meg, nagyjából kétszer kevesebbet, mint az elnökké választott Emmanuel Macron. A parlamenti választás második, június 18-i fordulójában Macron pártja abszolút többséget, 341 helyet szerzett az 577 fős parlamentben, míg az FN mindössze 8 mandátumot kapott, ami négyszer több ugyan az öt éve szerzett két helynél, de jóval kevesebb annál, mint amire Marine Le Pen számított, ráadásul arra sem elegendő, hogy a párt önálló frakciót alakítson.

Marine Le Pen mindent megtett annak érdekében, hogy megszabadítsa pártját az apja elnöksége idején kialakított antiszemita és idegengyűlölő arculatától, de az FN ettől még konokul unió- és bevándorlásellenes párt maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.