Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe

A nyílt tengeren kimentett négy migráns sokkos állapotban volt partot érését követően.

MTI
2017. 06. 19. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 126 migráns fulladt a Földközi-tengerbe egy hajótörést követően a hét végén – közölték túlélők hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársaival azután, hogy megérkeztek a szicíliai Palermo kikötőjébe.

Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője az EFE spanyol hírügynökséggel közölte, hogy a nyílt tengeren kimentett négy – kettő nigériai, és kettő szudáni állampolgárságú – migráns sokkos állapotban volt partot érését követően.

Az IOM-szóvivő a túlélők beszámolójára hivatkozva elmondta, hogy a rajtuk kívül 126 – többségükben szudáni – migránst szállító csónak még múlt csütörtökön indult el a líbiai partoktól, a hajót azonban pár órával később líbiai kalózok támadták meg, akik ellopták a csónak motorját. Ezt követően víz kezdett szivárogni a hajóba, amely végül elsüllyedt, a hajótörést az említett négy migránson kívül senki sem élte túl.

A hullámokon hánykolódó négy személyt később líbiai halászok vették észre, és mentették ki, majd ezt követően egy másik, szintén az európai partok felé tartó és migránsokat szállító hajóra tették. A hajót később az olasz parti őrség feltartóztatta, és a négy túlélőt a palermói partokra hétfőn érkezett több mint ezer migráns közé szállította.

Giacomo elmondta azt is, hogy a beszámoló hitelességét ellenőrizendő beszéltek a „második” csónakon utazó migránsokkal, akik megerősítették a négy migráns által elmondottakat.

A helyi hatóságok több mint ötszáz fős csoport érkezését várják az esti órákban a szintén dél-olaszországi Salerno kikötőjébe, akiket egy spanyol hadihajó szállít Olaszországba. Év eleje óta mintegy 70 ezer menedékkérő érkezett az olaszországi partokra, ami tizenöt százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának május végi beszámolója szerint mintegy 1720 ember vesztette életét a földközi-tengeri útvonalon, miközben az európai partokat próbálta elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.