Moszkva szerint tárgyalni kell Katarról

Lavrov szerint nem avatkoznak más országok belügyeibe.

MN
2017. 06. 10. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elvi kérdés, hogy nem avatkozunk bele más országok belügyeibe és kétoldalú kapcsolataiba, de nem okoz nekünk örömet, ha megromlik a viszony a partnereink között” – mondta Lavrov katari kollégájának, Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejknek kettejük moszkvai tárgyalásain az MTI szerint.

Az arab világ több vezető hatalma, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a dohai vezetést, hogy iszlamista szélsőségeseket támogat, és együttműködik Iránnal.

Lavrov szombaton azt mondta, Moszkva készen áll arra , hogy „az érintett felek beleegyezésével és érdekében” segítsen megoldani a kialakult diplomáciai konfliktust.

Arról, hogy Katar mivel húzta ki a gyufát, itt írtunk részletesebben. Az ország nagykövete egyébként lapunknak azt nyilatkozta: ürügyet kerestek a blokádra, és egyszerűen nem igaz, hogy támogatnák a terrorizmust. Őexcellenciája Mohamad Hamad al-Halifa egyszerűen foglalta össze a kérdést: szerinte a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács tagországai irigyek a sikereikre.

Máshogy látja például Donald Trump amerikai elnök, aki pénteken arról beszélt: Katar szerinte „történelmileg mindig is” a terrorizmus támogatója volt „nagyon magas szinten”. Úgy véli, a vég kezdete a terrorizmus finanszírozását illetően a rijádi csúcstalálkozóra tehető, ahol tárgyalt a szaúdi uralkodóval, azaz „barátommal, Szalmán királlyal”.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.