Náci relikviákat rejtegettek egy argentin galéria könyvespolca mögött

A gyűjtemény egyik darabját, egy horogkeresztes dobozban őrzött nagyítót talán maga Hitler használta.

MTI
2017. 06. 20. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg eredeti náci, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében: a Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak.

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a csaknem 75 tárgyra, amelyről úgy vélik, hogy Németországban élő magas rangú nácik tulajdonát képezte a második világháború idején.

Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoznak. Mint elmondta: „az ilyen tárgyak értékesítésének egyik hatékony módja, ha megmutatják, hogy valóban részesei voltak a horrornak, hogy maga a Führer használta őket. A képek egy részén pedig tényleg maga Hitler látható a tárgyakkal”.

Bullrich szerint a hatóságok egyebek között játékokat – ezt gyerekek náci szellemben történő nevelésére használhatták –, egy horogkeresztet tartó hatalmas birodalmisas-szobrot, egy homokórát és egy gyermek szájharmonika-készletet is találtak. A rendőrség szerint a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív, amelyen Hitler látható egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak.

„Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt” – mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki jelenleg is szabadlábon van, de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála. A razzia során egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, akik elhúzva a bútort rátaláltak a náci relikviákkal teli titkos szobára.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai úgy vélik, hogy a tárgyakat egy vagy több magas rangú náci hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a szökésben lévő háborús bűnösök, köztük a legismertebbek egy részének menedékévé vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.