Párttársai többsége May távozását akarja

A ConservativeHome felmérése szerint a kormányzó párt hatvan százaléka lemondatná a miniszterelnököt.

MTI
2017. 06. 10. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem hatvan százaléka azt szeretné, ha Theresa May miniszterelnök távozna tisztségéből, miután a csütörtökön tartott választáson a párt elveszítette abszolút parlamenti többségét.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló netes politikai fórum és blog széles mintájú felmérést végzett a párttagság körében. A vizsgálat szombaton ismertetett eredménye szerint a véleményt nyilvánítók 59,48 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy Theresa Maynek le kellene-e mondania. A válaszadók nem egészen 37 százalékának volt az a véleménye, hogy May maradjon a kormányfő.

A végleges adatok szerint az előre hozott parlamenti választáson a konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 főt. Az előző, 2015-ös választáson a Konzervatív Párt 330 képviselői helyet szerzett, és frakciójának létszáma 17 fővel haladta meg az összes többi alsóházi pártcsoport együttes létszámát.

Theresa May a választási eredmény ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi, protestáns, britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget. A DUP 10 mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot. A konzervatívok nem lépnek formális koalícióra a Demokratikus Unionista Párttal, hanem eseti, szavazásonkénti megállapodásokkal próbálják majd elérni a többséget az alsóházban.

Péntek este a Change.org petíciós portálon felhívás jelent meg a konzervatívok és a DUP együttműködésének megakadályozásáért, a kezdeményezést szombat délutánig 470 ezernél többen írták alá, és az aláírások száma percenként több százzal gyarapszik. A felhívás szerint a DUP „törvényi diszkriminációt akar bevezetni az lmbt-közösség tagjai ellen, az abortusz teljes tilalmát kívánja, és bűnözővé akarja nyilváníttatni azokat, akik terhességmegszakítást kérnek, és azokat is, akik a beavatkozást elvégzik”. A petíció szerint az északír alakulat támogatná a halálbüntetés újbóli meghonosítását is. A Demokratikus Unionista Párttal kötött együttműködési megállapodás Theresa May „gusztustalan” kísérlete arra, hogy hatalmon maradhasson, ezért a kormányfőnek le kell mondania – áll a felhívásban.

Szombaton Theresa May két vezető tanácsadója, Fiona Hill és Nick Timothy bejelentette lemondását. Ők voltak a kormányfő Downing Street-i stábjának társvezetői, és nem hivatalos értesülések szerint a konzervatív frakció tagjai követelték Maytől, hogy távolítsa el őket, ellenkező esetre kilátásba helyezték a pártvezetőváltási folyamat elindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.