Putyin helyezkedik a Közel-Keleten

Az orosz elnök az egyiptomi és a katari vezetővel tanácskozott.

MN
2017. 06. 06. 20:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítene a Közel-Keleten kialakult válság rendezésében. A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Tamím bin Hamad ász-Száni emírrel és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. Az orosz elnök és a katari uralkodó szót ejtett a gazdaság, a kereskedelem és a beruházások terén folytatott kétoldalú együttműködésről is. – Oroszország elvi álláspontja, hogy a válsághelyzeteket párbeszéd útján kell rendezni – jelentette ki a katari emírnek kedden Putyin. A Kreml közölte, hogy – a kétoldalú kapcsolatok mellett – Putyin Szíszivel is megvitatta a közel-keleti és észak-afrikai válsághelyzeteket, de nem bocsátkozott részletekbe. A telefonbeszélgetést az orosz fél kezdeményezte.

Igyekszik szépíteni Trump Twitter-üzenetein a Fehér Ház sajtószolgálata. Az Egyesült Államok elnöke ugyanis korábban azzal büszkélkedett, hogy a Katar kiközösítésével kezdődő közel-keleti viszály a térségben tett korábbi hivatalos látogatásának a gyümölcse. Ahogyan azonban arról lapunk korábban beszámolt, mások mellett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is rámutatott, hogy az Egyesült Államok érdeke a stabilitás a térségben. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtóértekezletén kitért Trump elnök és Tamím bin Hamad ász-Száni katari uralkodó korábbi megbeszélésére. Elmondta, a találkozón a terrorizmus finanszírozása elleni harcról, ennek a küzdelemnek a módjairól folytatott eszmecserét. Spicer hangsúlyozta: a Fehér Ház folyamatos kapcsolatban áll az öböl menti térség államaival a Katar körül kialakult feszültség megoldásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.