Strasbourg: Oroszország emberi jogokat sért a melegtörvénnyel

A szólás szabadságáról és a megkülönböztetés tilalmáról szóló törvényt is megsértette az orosz állam három melegjogi aktivista ügyében.

MN
2017. 06. 20. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan diszkriminatív és a homofóbia táptalaja a 2013-ban szövetségi szintre emelt melegpropaganda-törvény, ami alapján három melegjogi aktivistát megbüntettek – ezt mondta ki kedden hozott határozatában az Emberi Jogok Európai Bírósága. A törvény elfogadása ellen négy évvel ezelőtt már az Európai Tanács is élesen tiltakozott.

Az orosz szabályozás pénzbüntetéssel sújtja azokat a személyeket vagy szervezeteket, amik 18 év alatti személyeknek népszerűsítik a homoszexualitást: magánszemélyeknek ötezer rubelt kell befizetniük, ha megsértik a törvényt, cégek és iskolák esetében azonban már 500 ezer rubel (több mint 2,3 millió forint – a szerk.) a büntetés, írja a BBC.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerint azonban a törvény súlyosan diszkriminatív és általánosságokat fogalmaz meg a propaganda kapcsán, ezért önkényesen lehet értelmezni. A három érintett melegjogi aktivistát 2009 és 2012 közötti demonstrációik miatt büntették meg a propagandatörvényre hivatkozva.

A strasbourgi testület most megállapította, hogy az ügyükben kiszabott bírság két ponton sérti az emberi jogokról szóló európai egyezményt: szemben áll a szólásszabadság jogával (10. cikkely) és a megkülönböztetés tilalmával (14. cikkely) is.

A bíróság egyúttal visszautasította az orosz érvelést, hogy a szabályozásra az erkölcsök védelmében volt szükség, és a sértetteknek jár kártérítésre kötelezte az orosz államot. Az MTI úgy tudja, hogy Oroszországnak a jogsértések miatt összesen 43 225 euró (13,31 millió forint) kártérítést és 5963 euró (1,83 millió forint) perköltséget kell kifizetnie a három felperes orosz melegjogi aktivistának.

A propagandatörvényre hivatkozva az orosz kormány eddig több mint száz LMBT- és melegjogi megmozdulást, akciót tiltott be, bátorítást adva az Oroszországban amúgy is aktív homofób, sokszor pravoszláv szellemiségű mozgalmaknak.

Az orosz igazságügyi tárca az EJEB bejelentése után közölte: három hónapon belül megfellebbezik az ítéletet. A minisztérium abból indul ki, hogy a „nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását tiltó számos regionális törvény rendelkezései nem ellentétesek a nemzetközi gyakorlattal, azok kizárólagos célja a gyermekek erkölcsének és egészségének védelme\".

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.