Tusk: Csökkent az EU-ellenes csoportok támogatottsága

Levelet küldött az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek.

MTI
2017. 06. 21. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapok nehézségei paradox módon megerősítették az európai egységet, az emberek többsége szemében az EU ismét inkább a megoldást jelenti, mint magát a problémát – emelte ki az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a meghívólevelében, egy nappal a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Hozzátette: „ki lehet jelenteni, hogy jelentősen más politikai környezetben fogunk most találkozni, mint legutóbb, néhány hónappal korábban, amikor az EU-ellenes erők felemelkedőben voltak”.

Ugyanakkor nem szabad hátradőlni, folytatni kell a munkát, különösen a biztonsági fenyegetések, az illegális bevándorlás, valamint a globalizáció szabályozatlan folyamatai tekintetében – fogalmazott a volt lengyel kormányfő, felsorolva a csütörtökön kezdődő kétnapos ülés főbb napirendi pontjait.

Tusk az első téma kapcsán a közös védelempolitika és a terroristák elleni fellépés erősítésének fontosságát húzta alá. Utóbbiról szólva azonban leszögezte, hogy az unió nem veheti át a tagállami hatóságok feladatait a terrorizmus elleni küzdelemben, de segíthet javítani a helyzetet, például az internetes terrorista propaganda terjedésének fékezésével.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a földközi-tengeri migrációs útvonalon idén 26 százalékkal több bevándorló érkezett Olaszországba, mint a tavalyi év azonos időszakában, s mintegy 1900-an életüket vesztették az út során. Mint írta, ezért fel fogja rá hívni a csúcsértekezlet résztvevőinek figyelmét, hogy meg kellene emelni a líbiai parti őrségnek nyújtott anyagi támogatás összegét.

A levél szerint a találkozón szó lesz továbbá gazdasági és kereskedelmi kérdésekről, az ukrajnai helyzetről, a párizsi klímaegyezményről, a brexit folyamatáról, illetve a jelenleg Londonban működő uniós ügynökség költözéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.