A világ harmada nem jut egészséges ivóvízhez

Körülbelül 4,5 milliárd ember nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel lakóhelyén vagy annak környékén.

MN
2017. 07. 12. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ lakosságának mintegy harmada, 2,1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, és több mint fele, körülbelül 4,5 milliárd nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel lakóhelyén vagy annak környékén, ami növeli a járványos megbetegedések kialakulásának kockázatát – írja az MTI ENSZ-ügynökségek genfi beszámolója alapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) az e problémával kapcsolatos első átfogó globális egészségügyi jelentése szerint 2000 óta több milliárd ember jutott hozzá ivóvízhez és csatornarendszerhez. Az ENSZ-ügynökség szerint ugyanakkor ezek az alapvető szolgáltatások sok esetben még mindig nem biztosítják az egészséges ivóvízhez való hozzáférést, és nem teszik lehetővé az emberi ürülék higiénikus elvezetését.

Az egészséges ivóvíz és a higiénia „nem csak a gazdagok vagy a nagyvárosokban élők kiváltságai kéne, hogy legyen” – idézte az állami hírügynökség Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO május végén megválasztott főigazgatóját.

A csatornarendszer hiánya nagyban hozzájárul az olyan hasmenést okozó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a vérhas, a hepatitisz vagy a tífusz. Az ilyen és ezekhez hasonló hasmenéses megbetegedésekben évente több mint 360 ezer 5 év alatti gyermek hal meg.

A világon a biztonságos ivóvízhez a legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy.

A jelentés szerint világszerte 892 millió ember nem rendelkezik semmilyen mellékhelyiséggel. E probléma leginkább Ázsia középső és déli részén van jelen, de a világ más részein is vannak aggasztó jelenségek ezen a téren. A felmérés szerint a népességnövekedés és az egyre inkább szűkülő tér következtében a nem mellékhelyiségekben végzett ürítés egyre inkább jellemző Afrika déli részén és Óceániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.