Bevándorlás: nem hiába verte az asztalt Olaszország

Az összeurópai határvédelem elismerte, hogy „Olaszország rendkívüli nyomásnak van kitéve”.

MTI
2017. 07. 12. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden részt vevő ország elismerte, hogy Olaszország rendkívüli nyomásnak van kitéve, és további támogatásra van szüksége az EU-tól és a Frontextől” – olvasható a tanácskozás befejeztével kiadott közös közleményben.

Róma azt akarja elérni, hogy a Tritonban szolgáló európai hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket. Elutasítás esetén kész kilépni a Triton műveletből.

A Frontex bejelentette, hogy egy külön munkacsoportot állítanak föl a Triton műveleti tervének átdolgozására, de hogy eleget tesznek-e Olaszország minden követelésének, arról nem volt szó.

Olaszország 2014-ben állapodott meg a Frontexszel abban, hogy a nemzetközi vizeken kimentett embereket az olaszországi partokon fogadják be akkor is, ha nem olasz felségjelzésű hajók fedélzetén érkeznek. Málta viszont eközben csak arra kötelezte el magát, hogy kizárólag a saját felségvizein mentett embereket fogadja be. Ezért cserébe Olaszország jelentős gazdasági-pénzügyi kedvezményekben részesült az Európai Uniótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.