Elvesztett egyensúly: vérfürdő jöhet Jeruzsálemben

Ma több százezer palesztin demonstrálhat az al-Aksza mecset detektoros ellenőrzése miatt, de az izraeli hatóságok ragaszkodnak a szigorú vizsgálathoz.

MN
2017. 07. 21. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek az izraeli hatóságok a pénteki muzulmán imákra Jeruzsálemben, mert a palesztinok hatalmas demonstrációt ígértek az al-Aksza mecsethez vezető utaknál telepített detektoros kapuk miatt – jelentette az izraeli média.

Az MTI összefoglalója szerint csak az ötvenévesnél idősebb férfiak imádkozhatnak ezen a pénteken a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsetnél, ahová múlt vasárnap óta nem hajlandók bemenni a hívők a fémérzékelő ellenőrző kapuk miatt. Az izraeli hatóságok a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó, a Mecsetek teréről indított merénylet után vezették be az új biztonsági intézkedést.

Csütörtök este a biztonsági kabinet a Budapestről visszatérő Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezetésével tartott ülésén úgy határozott, hogy nem távolítják el a detektoros kapukat, és további biztonsági intézkedésekkel készülnek a palesztinok ígérte tömegtüntetésekre.

Az izraeli katonai rádió reggeli híradása szerint sok ezer rendőrt vezényeltek Jeruzsálembe, akik már az óvároshoz vezető utaknál is csak a gyerekeket, a nőket és az idősebb férfiakat engedik tovább – a Háárec úgy tudja, hogy különleges bevetési egységek is ellenőrzik a tömeget. 

Gilad Erdan izraeli közbiztonsági miniszter szerint a múlt heti gépfegyveres támadással a merénylők átlépték a vörös vonalat, és az ellenőrzésre szükség lesz a jövőbeli merényletek kiszűréséhez – írja a The Jerusalem Post. A Sin Bét izraeli titkosszolgálat azonban tiltakozott a szigorítás ellen, mivel az csak felszítja az indulatokat, és további erőszakhoz vezet Jeruzsálemben, valamint Cisz-Jordániában.

A Sin Bét aggodalmai nem alaptalanok: a helyi katonai rádió csütörtökön arról számolt be, hogy Jordánia nyomást gyakorol Izraelre a kialakult konfliktus gyors rendezéséhez.

A rádió szerint a palesztinok már „miniintifádával” (felkeléssel) fenyegetnek a fémdetektoros kapuk miatt, több százezren készülnek Jeruzsálem lakónegyedeiből és az 1967-ben elfoglalt területekről pénteken Jeruzsálembe, hogy „megvédjék az al-Akszát”.

A helyi 10-es tévé híradója szerint a detektoros kapuk felállítását Izrael nem egyeztette arab országokkal, meglepetésként érte Jordániát, Szaúd-Arábiát, Marokkót is. A hadsereg is a kapuk eltávolítását javasolja vagy gyors politikai egyeztetések lefolytatását róluk a muszlim világgal, mert szerintük ha semmit nem tesznek, akkor nagy az esélye a tovább fokozódó feszültségnek, ami akár ki is csúszhat a rendfenntartók ellenőrzése alól.

A muzulmán vallási vezetők arra hivatkozva tiltakoznak az imára érkező hívek átvizsgálása ellen, hogy az a status quo, a szent helyen uralkodó korábbi állapot megsértését jelenti. Az intézkedésben az izraeli fennhatóság kiterjesztését látják, noha Izrael szerint csak biztonsági ellenőrzésről van szó.

A rendőrség közben bejelentette, hogy razziát tartott az al-Aksza mecsetet felügyelő vallási tanács, a Vaqf kelet-jeruzsálemi irodájában, ahol lefoglaltak több iratot, és előállítottak néhány embert kihallgatásra. Az izraeli város többségében arabok lakta keleti részében több más politikai és iszlám aktivistát is előállítottak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.