Embereket csempészett a migránsellenes szervezet hajója?

A Srí Lanka-i matrózok története meglehetősen zavaros, és ha igaz, amit állítanak, akkor több is, mint pikáns.

MN
2017. 07. 27. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török fennhatóság alatt álló Észak-Cipruson őrizetbe vették annak a hajónak a legénységét, amely azzal a céllal érkezett a Földközi-tengerre, hogy fellépjen az illegális bevándorlás ellen. A C-Star névre keresztelt hajót a Generation Identity nevű európai szélsőjobboldali szervezet vette bérbe, és hajózott Dzsibutiból a Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerre, de Cipruson kilenc tagjukat, köztük a hajó kapitányát meglepő ok miatt állították elő: 20 dél-ázsiai személyt találtak a fedélzeten.

Észak-Cipruson nem külön bűncselekmény az embercsempészet, így a famagustai rendőrség hamis okmányok felhasználásával gyanúsította meg őket. Csütörtökön megjelentek a helyi bíróság előtt, amely egyelőre fenntartotta az őrizetüket. A Generation Identity a Twitteren közzétett közleményben azt állította, hogy a húsz ember tengerész tanonc, akiknek Egyiptomban ki kellett volna kiszállniuk, de ez „végül lehetetlenné vált”. A Generation Identity szerint ugyanis baloldali mozgalmak és szervezetek azzal vádolták meg a legénységet, hogy fegyvert és zsoldosokat szállítanak, ezért egy hétig vesztegeltek a Szuezi-csatornán.

A Cipruson partra tett húsz emberből öt menedékjogot kért Észak-Cipruson – a szélsőjobbos aktivisták szerint a helyi jogvédők nyomására –, 15-öt viszont repülőre raktak, és visszaküldtek Srí Lankára. Faika Pasa, egy helyi emberi jogi aktivista a Guardian című brit lapnak azt mondta: a hazatérők a reptéren egészen más történetet adtak elő, mint amiről a Generation Identity írt: egyesek azt állították, hogy tízezer eurót fizettek, hogy Olaszországba vigyék őket. Ha ez igaz, az egészen pikáns csavart visz az önmagát identitáriusnak nevező szervezet történetébe, hiszen ők maguk is azt csinálják, ami ellen harcot hirdettek: embereket csempésznek.

A Genaration Identity francia, olasz és német bevándorlásellenes aktivistái „Védd meg Európát” néven indítottak mozgalmat, és gyűjtöttek össze rövid idő alatt százezer euró támogatást. Ebből 76 ezer eurót (23 millió forint) költöttek a hajó bérlésére. A hajóval szándékuk szerint a szicíliai Cataniába hajóztak volna, hogy a tengeren átkelő bevándorlókat visszavigyék Afrikába. Lényegében annak ellenkezőjét akarták csinálni, mint az általuk élesen bírált segélyszervezet, amelyek olasz kikötőkbe viszik a tengerből kimentett embereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.