Észak-koreai lap: nonszensz a szöuli tárgyalási javaslat

A phenjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun felszólította Dél-Koreát, hogy változtasson.

MTI
2017. 07. 20. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy bár Phenjan hivatalosan még nem reagált a javaslatra, a tárca folytatja az előkészületeket a tárgyalásokra.

Dél-Korea hétfőn javasolt katonai tárgyalásokat Észak-Koreának, hogy enyhíteni lehessen a köztük lévő feszültséget, és azt is felvetette, hogy folytassák a családegyesítésnek szentelt, megszakadt konzultációkat. Szöul a pénteki napot és Panmindzson határtelepülést javasolta a találkozóra. A szöuli vöröskereszt ugyanott, augusztus elsején találkozna Észak-Korea képviselőivel a családegyesítés ügyében.

A phenjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun című lap csütörtöki kommentárjában nonszensznek nevezte azt, hogy Dél-Korea javítani akarja a kétoldalú kapcsolatokat, miközben folytatja konfrontációs politikáját Észak-Korea ellen, és nem adja fel az Egyesült Államoktól való függőségét. A pártlap felszólította Szöult, hogy változtasson ezen. A lap szerint Dél-Koreának véget kell vetnie a konfrontációnak és az ellenségeskedésnek, mert ez az előfeltétele a két ország megbékélésének.

Szöul kezdeményezése a két témában azt jelzi, hogy az új elnök, Mun Dzsein igyekszik javítani a kapcsolatokat, annak ellenére hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki nemrégiben.

Phenjan 2016 februárjában szakított meg mindenfajta kapcsolattartás Szöullal, miután az – válaszul Észak-Korea kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére – felfüggesztette a közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.