Európa nagyvárosait járják a muszlim imámok

Olyan európai nagyvárosokat keresnek fel, ahol muszlim terroristák követtek el merényleteket.

MN
2017. 07. 09. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ minden tájáról mintegy harminc imám gyűlt össze szombaton Párizsban, s a Champs-Élysées-n további harminc támogatójával buszra szállt: Európa olyan városait fogják felkeresni, ahol muszlim terroristák követtek el merényleteket. Így Brüsszelt, Nizzát, Toulouse-t is. A menet július 14-én, a francia nemzeti ünnepen Párizsban érne véget.

A szombati indulás előtt az imámok még imádkoztak azon a helyen, ahol áprilisban egy francia rendőrt lelőttek – számolt be a Die Zeit. Vasárnap délután már a berlini Breitscheidplatzon voltak – múlt év decemberében az adventi vásáron itt tizenkét embert megölt és több tucatot megsebesített egy merénylő –, s a Vilmos császár-emléktemplom előtt keresztény egyházi, valamint zsidó hitközségi vezetőkkel együtt imádkoztak a békéért.

A Muszlimok menete a terrorizmus ellen akciót Hassen Chalghoumi francia imám hívta életre Marek Halter francia-zsidó íróval (Halter számos történelmi regénye magyarul is megjelent.) Chalghoumi korábban a Párizs melletti Drancy imámja volt, ám egyes muszlimok elutasították a személyét amiatt, hogy párbeszédet folytat francia zsidó közösségekkel. A muszlim békemenetet sem a francia iszlám tanács, sem a nagyobb franciaországi muszlim ernyőszervezetek nem támogatják. Chalghoumi az akcióról úgy nyilatkozott: nem engedhetik, hogy az iszlámot barbárok és gyilkosok sajátítsák ki. Akciójához francia, német, belga, olasz, libanoni és egyiptomi imámok csatlakoztak.

A berlini megemlékezésen több százan vettek részt – derül ki a Die Zeit cikkéből. Az emléktemplom lelkésze, Martin Germer arról beszélt, hogy közössége a templomot a vallások megbékélésének helyének tartja, míg Mohamed Taha Sabri berlini imám annak a véleményének adott hangot: nincs muszlim terrorizmus, hanem egy fasiszta ideológia tett erőszakot az iszlámon. A németországi muszlimok központi tanácsának szóvivője, Mohamad Ajjaj szerint a muszlim közösségeknek ki kell vetniük magukból a szélsőségeseket.

Berlin és Brandenburg tartomány evangélikus püspöke, Markus Dröge az imámok békemenetét a terrorizmus elleni fontos jelként méltatta. – A vallás útja a béke és az áldás útja, ezzel szemben az erőszak, a gyűlölet és a terror a hit és Isten elárulása – fogalmazott.

Németországban hasonló megmozdulást, terrorizmusellenes tüntetést június közepén tartottak Kölnben a németországi muszlimok. Ugyan a szervezők tízezer résztvevőt vártak, a béketüntetésre akkor alig háromszázan mentek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.