Ezentúl ingyen kölcsönözhetik a teherbringát a bécsiek

Arra biztatják a lakókat, hogy a kisebb teherfuvarokat autó helyett inkább kerékpárral oldják meg.

MN
2017. 07. 10. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg hét, szeptembertől pedig tizenegy cargobike, azaz teherbicikli áll a bécsi lakosok rendelkezésére, akik mostantól ingyen bérelhetnek ilyet a városban. Erről a város külképviseleti irodája számolt be közleményében.

A teherbringák üzemeltetői közt lokálokat, üzleteket és irodákat találunk: ők Bécs támogatásával jutottak a szállítóeszközökhöz. Az osztrák főváros még márciusban írt ki támogatási programot angolul cargobike-nak nevezett teherbiciklik beszerzésére, és mivel a 200 ezer eurós keret három héten belül kimerült, áprilisban adtak rá még 100 ezret. Bécs ötven százalékban támogatta a teherbiciklik beszerzését, de az elektromos meghajtást alkalmazó változatokért ezer eurós hozzájárulást is adtak. 

Bár a kölcsönzés ingyenes, ötven eurós kaucióra és egy fényképes igazolványra azért szükség van. A teherbicikliket legfeljebb 24 órára lehet kikölcsönözni. 

Ismeretes, hogy Bécs városa igen intenzíven támogatja a kerékpár használatának terjedését. Az osztrák főváros célja a jelenlegi akcióval az, hogy minél több család hagyja otthon autóját és intézze teherkerékpárral a heti nagybevásárlást, illetve a gyerekeket is ilyen szállítóeszközzel vigyék haza óvodából, játszótérről. 

Mindehhez természetesen kitűnő és egy egyre bővülő kerékpárút-hálózat is rendelkezésre áll a városban.

Bécsnek amúgy is fontos mostanság a teherbicikli, hiszen márciusban itt rendezték meg az Európai Kerékpáros Logisztikai Konferenciát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.