Ezentúl nem szolgálhatnak transzneműek az amerikai seregben

Donald Trump szokás szerint a Twitteren jelentette be a döntést.

MN
2017. 07. 26. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök az amerikai hadsereg vezetőivel folytatott konzultációra hivatkozva jelentette be döntését, amelyet szerinte a Pentagon támogatásáról biztosított.

Értesülések szerint ugyanakkor a védelmi minisztériumot meglepte és váratlanul érte a bejelentés

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője ugyanakkor később úgy fogalmazott, hogy a minisztérium a közeljövőben áttekinti és újrafogalmazza a hadsereg működését szabályozó irányelveket. „Szorosan együttműködünk a Fehér Házzal a főparancsnok által a hadseregben szolgáló transzneműeket érintő új irányelvek kidolgozásában” – fogalmazott Davis szóvivő.

Donald Trump lépése teljes szembefordulás az Obama-kormányzat tavaly foganatosított politikájával. Tavaly júniusban Ashton Carter akkori védelmi miniszter – a Rand Corporation közpolitikai kutatóintézet adataira hivatkozva, miszerint már mintegy négyezer transznemű szolgál a hadsereg soraiban – engedélyezte a transzneműek szolgálatát. James Mattis, a Trump-adminisztráció védelmi minisztere azonban már a múlt hónapban jelezte, hogy változás várható ez ügyben.

Elemzők – köztük a Politico című lap elemzője is – arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai elnöknek nem ez az első olyan lépése, amelyet ellenzői a transzneműek lehetőségeinek szűkítéseként értékelnek. Februárban például visszavonta elődje, Barack Obama elnöki rendeletét, amellyel lehetővé tette, hogy általános és középiskolások az oktatási intézményekben ne a biológiai, hanem a választott nemük szerinti mosdókat látogathassák.

Közben John McCain, a hadsereggel kapcsolatos ügyekben különösen nagy tekintélyű republikánus szenátor a Facebookon kritizálta az elnököt, amiért a Twitteren jelentette be a döntést. Szerinte ugyanis a bejelentés nem fogalmaz egyértelműen, nyitva hagyja a kérdést, hogy mi legyen azokkal a transzneműekkel, akik már most becsülettel helytállnak az amerikai hadseregben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.