Felháborodtak az albánok a budapesti Szkander bég-szobor miatt

Nem tudjuk, hogy nézett ki az albán nemzeti hős, az albánok szerint nem úgy, ahogy a magyar szobrász megálmodta.

Tölgyesi Gábor
2017. 07. 31. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltott ki Albániában egy Budapestre tervezett szobor – írja a Balkan Insight (amelynek cikkét a 444.hu szúrta ki először). A magyar fővárosban ugyanis Mihály Gábor szobrász művével állítanának emléket az albánok legnagyobb nemzeti hősének, Szkander bégnek, más néven Kasztrióta Györgynek (albánul Gjergj Kastrioti), de sokan egyáltalán nincsenek megelégedve a szoborral, mert úgy vélik, az nem ábrázolja hitelesen a hős hadvezért. 

Mivel Szkander bég – a magyar Hunyadi János kortársa és szövetségese – 1468-ban meghalt, a róla készült ábrázolások pedig legalább egy emberöltővel későbbiek, lehetetlen pontosan tudni, hogy nézett ki, de nem is ez a lényeg. Egy nemzeti hősről van szó, ennek megfelelő, romantikus ábrázolásokkal, amelyeknek a jelek szerint Mihály Gábor alkotása nem felel meg (legalábbis a kifogást emelő albánok szerint).

Az egész azzal kezdődött, hogy a budapesti albán nagykövet a múlt héten posztolt néhány – azóta eltávolított – képet a Facebook-oldalára, amelyen ő, a művész és a szobor is látható volt. Ezen akadt ki Ardian Isufi, a Tiranai Egyetem művészeti karának dékánja, aki azt írta: „Soha nem láttam még ilyen feltűnően zavaros Szkander béget. Talán magyar, szerb vagy bolgár lehet, de semmiképpen nem albán.” 

Isufi felszólította a külügyminisztériumot, hogy javasolják a szobrásznak, látogasson el a Vatikáni Múzeumba, ahol szerinte tucatnyi metszet található, amely megfelelően interpretálja az albán nemzeti hőst – vagyis azt ő sem állította, hogy létezne róla hiteles ábrázolás.

A Facebookon és az albán médiában akkora botrány lett a szoborból, hogy a nagykövet inkább levette a képeket, és azt mondta, a szobor még csak a korai fázisban van és még változni fog. A közzétett fotókon valóban jól látszik, hogy a szobor még csak készülőben van. A Magyar Nemzet egyébként úgy tudja: az alkotás helye a Városligetben lesz, méghozzá a Hunyadi Jánosról készült alkotás mellett. A Városliget Zrt.-nél ugyanakkor még a szobor felállításának tervéről sem tudnak.

Twitteren azonban még fellelhető volt a készülő szobor fotója hétfő délután négykor:

Kasztrióta György eredetileg az Oszmán Birodalom szolgálatában álló hadvezér volt, aki 1443-ban a niši csatában – amelyben Hunyadi János vereséget mért a törökre – cserbenhagyta a szultáni seregeket, a saját vezetése alatt egyesítette a mai Albánia jelentős részét, majd magyar, velencei és nápolyi szövetségeseivel együtt változó intenzitással harcolt az oszmán uralom ellen egészen haláláig.

Lapunk megkereste Mihály Gábor szobrászművészt, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. Kerestük az albán nagykövetséget is, amely közölte, a nagykövet augusztus végéig házon kívül van. Csak azt követően adnak hivatalos tájékoztatást, hogy tudnak egyeztetni a nagykövettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.