Gyorsan terjed a tűz Kaliforniában

A lángok újabb települést fenyegetnek.

MN
2017. 07. 20. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami tűzoltóság honlapján közzétett adatok szerint keddről szerdára 3700-ról 7800 hektárra nőtt a lángok által borított terület. Kétezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, de eddig csak a tűz 7 százalékát sikerült ellenőrzésük alá vonni. A lángok pedig egyre közelebb kúsznak Mariposa városához és több kisebb településhez a Sierra Nevada hegység lábainál. Mariposa kétezer lakosát már kedden kitelepítették, amikor a lángok miatt leállt az áram- és vízszolgáltatás. Összesen ötezer ember kitelepítését rendelték már el Kaliforniában. Jerry Brown kormányzó kedden szükségállapotot hirdetett ki Mariposa megyében – írja az MTI.

A helyi média szerint a tűz eddig 29 épületet pusztított el és további mintegy 1500 épületet fenyeget. Az állam tűz- és erdővédelmi minisztériuma szerint a tűz „szélsőséges és agresszív módon viselkedik”, áthatolhatatlan lángfalak állják útját a tűzoltóknak, és a tűzből a szél által elhordott parázs önálló tüzeket gyújt a környező füves területeken. A lángok nyolc épületet taroltak le a Yosemite Nemzeti Parktól délnyugatra, és a park áramellátását is veszélyeztetik. A tűz körülbelül 50 kilométerre van a parktól, amely Scott Gediman szóvivő szerint egyelőre „zavartalanul üzemel”. A tűzoltóság szerint a lángok nem a park irányába, hanem az ellenkező irányba terjednek.

Ráadásul a Reuters beszámolója szerint a tűzoltók a munkálatokhoz kedvezőtlen időjárási körülményekre számíthatnak. Kulturális és történelmi jelentőségű területek is veszélyben lehetnek.

Az erdőtüzek Kaliforniában már most kétszer annyi területet érintettek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A szövetségi hatóságok adatai szerint a nagy kaliforniai tűz mellett még 12 nyugati parti államban három tucat helyen tombolnak a lángok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.