Hamburg polgármestere bocsánatot kért a zavargások miatt

Szerinte mindent megtettek, amit emberi erővel meg lehetett tenni a biztonságos lebonyolításért.

MN
2017. 07. 12. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kért a G20 csoport Hamburgban tartott csúcstalálkozója alatt történt zavargásokért szerdán Olaf Scholz, a németországi nagyváros polgármestere – írja az MTI.

A szociáldemokrata (SPD) politikus a tartományi rangú Hanza-város törvényhozásában (Bürgerschaft) elmondott beszédében hangsúlyozta: az előző hét végén tartott csúcstalálkozó előtt valamennyi közreműködővel, köztük Angela Merkel kancellárral és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel együtt arra a megállapításra jutottak, hogy a mintegy másfél éves előkészítő munka révén mindent megtettek a közbiztonság fenntartásáért és a kétnapos tanácskozás biztonságos lebonyolításáért, amit csak emberi erővel meg lehetett tenni.

Az MTI tudósítása szerint hozzátette: a közös helyzetértékelés alapján ígéretet is tett arra, hogy a hatóságok gondoskodnak Hamburg biztonságáról, de az ígéretet nem lehetett betartani.

A rendet nem sikerült mindig és mindenhol fenntartani. „Bocsánatot kérek a hamburgiaktól a történtekért” – mondta Olaf Scholz.

A város úgynevezett első polgármestere – a tartományi kormány vezetője – hozzátette: mindenki tudja róla, hogy nem érzelmi alapon közelíti meg a politikát, most azonban dühvel és döbbenettel tölti el, hogy politikai eszméket ürügyül felhasználó bűnözők törtek-zúztak a városban és félelmet okoztak lakóinak „anélkül, hogy azonnal és gyorsan meg tudtuk volna állítani őket”.

Azonban a dühön és a megdöbbenésen túl kell lépni, mert fel kell tárni a bűncselekményeket, és javítani kell a város védelmén. Továbbá „nyitott és liberális társadalomként fel kell tennünk a kérdést, hogy mi is van velünk”, mit jelent az, hogy „fiatalemberek mobiltelefonjaikkal beállnak a kődobálók mellé, hogy készítsenek egy szelfit, a háttérben a lángoló barikádokkal”, és mit jelent az, hogy fiatalok „két sör után bekapcsolódnak a zavargásokba?” – idézte az állami hírügynökség Scholzot.

A polgármester megerősítette, a tartomány és a szövetségi kormány támogatást nyújt a zavargások károsultjainak. Hangsúlyozta: az erőszakos bűncselekményekért „nem a G20-csúcs és nem a rendőrség felelős, hanem a bűnöző csőcselék, amelynek csak az erőszak és a rombolás számított, és teljesen mindegy volt, hogy mi történik városunkkal”.

A kiterjedt helyi szélsőbaloldali szubkultúrára utalva hozzátette: felelősséget viselnek azok is, akik elbagatellizálják vagy politikailag elfogadhatónak tartják a bűncselekményeket, vagy a politikai belátás, esetleg az erkölcsi erő hiányában nem tudnak elhatárolódni a bűnelkövetőktől.

Az első polgármester kormánynyilatkozata utáni vitában az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) lemondásra szólította fel Olaf Scholzot. A CDU tartományi szervezete egyedül maradt ezzel a követeléssel, a párt országos vezetősége nem kívánja a hamburgi városvezető távozását. A szociáldemokraták részéről elsősorban a ellenzéki Baloldal (Die Linke) tevékenységét bírálták, kiemelve, hogy az SPD-től balra álló párt hamburgi szervezete a fekete ruhába öltözött, arcukat törvénysértő módon eltakaró erőszakos tüntetők által alkotott úgynevezett fekete blokk „parlamenti tagozata”.

A csúcstalálkozó alatt történt zavargásokkal összefüggésben kiadtak 51 elfogatóparancsot és őrizetbe vettek 186 embert, köztük 132 német, továbbá 8 francia, 7 olasz, 5 svájci, 4-4 török és orosz, 3 lengyel és 2-2 holland, spanyol és portugál állampolgárt. További 225 embert előállítottak, köztük 67 külföldit, akik 13 különböző országból érkeztek. Az összecsapásokban csaknem 500 rendőr sebesült meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.