Ima és töltény: keresztény alakulat menti Moszul lakóit

Keresztény szellemiségű fegyveres csoport járja az iraki várost, orvlövészekkel harcolva mentik a tűzvonalban rekedt civileket.

Koncz Tamás
2017. 07. 30. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrázó videót tett közzé a Chanel 4 News egy keresztény fegyveres alakulatról: a csoport tagjai Moszul romokban heverő óvárosában járőröznek, és az iraki haderő engedélyével mentik ki a két tűz között rekedt lakókat – a csatorna pedig testközelből követte munkájukat.

A videón egy sokkos állapotban lévő kislányt és egy sebesült férfit menekítenek ki egy szétlőtt ház törmelékei közül, akiket addig az Iszlám Állam egyik orvlövésze tartott sakkban – a lövész maga nem látható a felvételen. A mentőegység fedezőtűzzel tartotta fel a snipert, míg egy emberük kimentette a két civilt, aztán egy páncélos takarásában elmenekültek a veszélyzónából.

A keresztény különítmény tagjai korábban burmai felkelők voltak, akiket egy volt amerikai kommandós, a mélyen vallásos David Eubank kovácsolt csapattá. Eubank a Chanel 4 Newsnak azt mondta, Krisztusra és egymásra figyelnek, és imádkoznak, hogy ellenségük megváltozzon – de ha képtelen a változásra, akkor végeznek vele.

A csatorna azt is végigkövette, ahogy Eubank különítménye elkísér egy moszuli férfit, aki anyját próbálta kimenteni a romok közül: a kommandósok rejtőfüstös álcázást kértek a területre, a súlyosan sérült nőt így tudták végül kihozni a tűzvonalból. Az alakulat ígéri, addig maradnak Moszulban, amíg a várost véglegesen fel nem szabadítják a dzsihadista terror alól.

Az iraki hadsereg azonban nem számít ennyire könyörületesnek: az óvárosért küzdő csapatok parancsot kaptak, hogy mindenre lőjenek, ami mozog, és gyerekek, nők százait mészárolták le az Iszlám Állam fegyveresei után folytatott hajszában.

A holttesteket és a romokat buldózerek takarítják el a már visszaszerzett utcákban, de a Tigris folyóban még most is ott lebegnek a menekülés közben agyonlőtt áldozatok tetemei; szemtanúk szerint sokukat katonai helikopterekről lőtték le, miközben gépek hangszóróiból győzelmi zene harsogott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.