Jelentős hadgyakorlatra készül Moszkva, a NATO aggódik

A fehéroroszoknak juttathat fegyvert Moszkva a szeptemberre tervezett hadgyakorlaton – állítja egy amerikai parancsnok.

MN
2017. 07. 21. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok ukrán és más kelet-európai szövetségesei is tartanak a Zapad 2017 nevű orosz-belarusz hadgyakorlattól. A szeptemberi akcióban ugyanis Oroszország fegyvereket adhat át a fehéroroszoknak – állítja az Egyesült Államok európai erőinek parancsnoka.

Ben Hodges altábornagy csütörtökön Berlinben beszélt az orosz hadgyakorlat trójai faló jellegéről; bár egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy Moszkva valóban ilyen álcával próbálna fegyvert juttatni a fehéroroszoknak, szerinte aggasztó, hogy a tervezett hadgyakorlat nem túl átlátható – a hidegháború óta élő bécsi egyezmény értelmében a tizenháromezer fősnél nagyobb volumenű hadgyakorlatokra kötelező nemzetközi megfigyelőket is hívni, az orosz fél pedig, bár ígérte, még nem hívta meg a megfigyelőcsoportot, írja a Reuters.

Oroszország korábban igyekezett megnyugtatni a NATO-t, hogy hadgyakorlatai nem sértik a nemzetközi egyezményekben vállalt kereteket, ám ez nem nyugtatja meg igazán a nyugati katonai szövetséget.

A Zapad 2017 során becslések szerint százezernél több katona gyakorlatozhat, az akcióban orosz részről nukleáris fegyverrendszereket, valamint a Krím megszállása során is bevetett drónokat, nagy hatótávolságú rakétákat is felvonultatnak – az ukrán kormány ezért attól tart, hogy a hadgyakorlat ürügyén akár újabb területfoglalásra is készülhet Moszkva.

A NATO az orosz akcióval párhuzamosan megtartja már korábban bejelentett, Svédországban, Lengyelországban és Ukrajnában tervezett saját gyakorlatait, sőt Észtországban, Lettországban és Litvániában hathetes ejtőernyős műveletet is terveznek százhúsz katona részvételével. Ben Hodges ugyanakkor hangsúlyozta, nagyon óvatosan kezelik majd a katonai gyakorlatokat, nem szeretnék, hogy „West Side Story” alakuljon ki emiatt a kelet- és észak-európai térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.