Július 14.: egy amerikai Párizsban

Emmanuel Macron feleségének külsejére tett megjegyzést Donald Trump a franciák nemzeti ünnepén.

MN
2017. 07. 14. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai paradéval kezdődött a Bastille bevételének 228. évfordulójára emlékező eseménysorozat a párizsi Champs-Élysées sugárúton. A franciák nemzeti ünnepén az amerikai hadsereg volt az egyik főszereplője a hagyományos katonai díszszemlének, mivel az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.

A díszszemle vendégeként Donald Trump is Párizsba érkezett. Az amerikai elnök láthatóan élénk beszélgetést folytatott a francia kollégájával a parádé alatt, melyen nyolc amerikai harci repülő és 145 amerikai katona is részt vett, Trump pedig a hadsereg főparancsnokaként tisztelgett nekik.

Donald Trump a franciák nemzeti ünnepén sem hazudtolta meg magát, amikor megjegyzést tett Emmanuel Macron feleségének külsejére. „Nagyon jó formában van, gyönyörű” – köszöntötte Brigitte Macront, aki 25 évvel idősebb férjénél. Az amerikai elnök vélhetően erre a korkülönbségre utalhatott.

Egyébként csütörtökön Trump – miután Emmanuel Macronnal egyeztetett – igen sejtelmesen fogalmazott. „Valami történhet a párizsi klímaegyezményt illetően” – jelentette ki, de csak annyit fűzött hozzá, „meglátjuk, mi lesz”.

A francia elnök néhány perccel korábban azt mondta, hogy tiszteletben tartja az amerikai elnök kilépési szándékát abból „a nagy nemzetközi előrelépésnek” tekinthető megállapodásból, amelyhez ő maga viszont „ragaszkodik”. 

A terrorfenyegetettség miatt a párizsi rendőrség közel 11 ezer tagját mozgósította a pénteki nemzeti ünnepen – írta az MTI. „Az egész ház készenlétben lesz” – fogalmazott még kedden Michel Delpuech prefektus. Jelezte, hogy a párizsi elitalakulatok is készenlétben lesznek, és bárhol be tudnak avatkozni a fővárosban, ha szükséges. A díszszemlét 3500 rendőr és csendőr biztosítja, a munkájukat 2500 tűzoltó segíti. A fővárosi agglomerációban pedig 2600-2900 járőröző rendőr és csendőr lesz jelen.

A Champs-Élysées körüli biztonsági zónát kordonokkal, illetve gépkocsikat feltartóztató betontömbökkel és furgonokkal vették körül. Michel Delpuech emlékeztetett a francia fővárosban végrehajtott legutóbbi támadásokra, illetve merényletkísérletekre: április 20-án egy rendőrt lőtt le egy iszlamista támadó a Champs-Élysées-n, június 6-án járőröző rendőrökre kalapáccsal támadt egy férfi a Notre Dame-katedrális előtt, június 19-én pedig szintén a Champs-Élysées-n egy rendőrségi kisbuszba rohant bele a gépkocsijával egy öngyilkos merénylő. 

A környékbeli metrómegállókat július 14-én a szokásoknak megfelelően lezárta a rendőrség, és a környéken reggel fél 7-től kitíltották a gépkocsiforgalmat. A biztonsági övezetben a rendőrök mindenkit megmotozhatnak és igazoltathatnak. Az elmúlt két évhez hasonlóan drónokat is tilos a környéken reptetni, mert azok zavarhatják a légi parádét. A francia légierő drónja viszont végig ellenőrzi fentről a tömeg mozgását. 

A katonai díszszemlét követően a 2024-es nyári olimpia tematikájában – amelynek rendezési jogáért Párizs is versenyez – rendeznek szabadtéri koncertet és tűzijátékot az Eiffel-toronynál, amelynek környékén egy kordonokkal elzárt szórakozóterületet hoznak létre a Mars-mezőn, ahol tilos lesz az alkoholfogyasztás. A tavalyi labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónájára hasonlító területen péntek este 1900 rendőr fog ügyelni a rendre.

Egy évvel ezelőtt, 2016 július 14-én Nizzában az ünneplő tömegbe hajtott egy 19 tonnás teherautó, amikor a tengerparti sétányon mintegy harmincezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A támadásban 87 ember vesztette életét, 434-en pedig megsebesültek. A merényletet egy tunéziai származású férfi, Mohamed Lahouaiej Bouhlel követte el, a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.