Kiégett egy busz Bajorországban: tizennyolcan meghaltak

A jármű kiránduló nyugdíjasokat szállított. Legalább harmincan megsérültek.

MN
2017. 07. 03. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolcan életüket vesztették, amikor nyerges vontatóba rohant egy kiránduló nyugdíjasokat szállító autóbusz Németországban, az A9-es autópályán, Bajorországban – erősítette meg a korábbi sajtóhíreket a német rendőrség a Welt szerint. A jármű az ütközést követően kigyulladt, és teljesen kiégett.

A baleset hétfő reggel hét órakor történt a Münchent Berlinnel összekötő autópálya Stammbach melletti szakaszánál.

A buszon 46 utas és két sofőr tartózkodott, észak felől Nürnberg felé tartottak. A balesetben 30-an megsérültek, ketten életveszélyesen. A hatóságok a 18 halálos áldozatot korábban eltűntként tartották nyilván. A rendőrség sokáig bízott abban, hogy az eltűntek közül többen túlélték a katasztrófát.

A rendőrség közlése szerint az érintett útszakaszon a karambol pillanatában nagy volt a dugó, a vontató ezért hirtelen fékezve állt meg, az ütközést a busz már nem bírta elkerülni, és belecsapódott a járműbe.

A baleset helyszínén készült fotókon az látszik, hogy a busz teljesen kiégett, csak a váz egy része maradt meg.

A rendőrség tájékoztatása szerint a teherautó sofőrje nem sérült meg a balesetben – írja a Welt. Több mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, az autópályát pedig mindkét irányban lezárták.

A halálos áldozatok csapdába estek a buszon, és nem tudtak kimenekülni az égő járműből – legalábbis erre enged következtetni Anne Hofer rendőrségi szóvivő korábbi nyilatkozata.

A Bild szerint a turistákat szállító autóbusz Szászország tartományból, a Lausitz vidékről indult. A kirándulók és a sofőrök mind német állampolgárok és felnőttek. A rendőrség további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy először a hozzátartozókat kell értesíteni a balesetről.

Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert útján kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sérülteknek, és köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter kora délután a helyszínen tájékozódott a baleset körülményeiről és a mentési munkálatok előrehaladásáról.

A baleset a münchbergi lehajtó közelében történt, ahol 1990-ben tízen vesztették életüket egy tömegkarambolban a hatalmas köd miatt.

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki a buszbaleset miatt Frank-Walter Steinmeiernek, a Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi elnökének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.