Kitiltották Ausztriából a török gazdasági minisztert

A külügyminisztérium szóvivője szerint látogatása veszélyt jelent a közrendre és az ország biztonságára.

MN
2017. 07. 10. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria megtiltotta a belépést a török gazdasági miniszternek, Nihat Zeybekcinek, aki a tavalyi, kudarcba fulladt törökországi puccskísérlet évfordulóján tartandó rendezvényen akart részt venni – idézte az MTI az osztrák külügyminisztérium szóvivőjét.

A nyilatkozó az ORF rádióállomásnak elmondta: „megerősíthetem, hogy Sebastian Kurz külügyminiszter gyakorlatilag megtiltotta a török gazdasági miniszternek a belépést az országba”. Hozzátette: a rendezvény „nagyon nagy” és a látogatás „veszélyt jelent a közrendre és Ausztria biztonságára”.

A nyilatkozatban elhangzott az is, hogy Kurz a tavaly Törökországban történt puccskísérletet azonnal egyértelműen elítélte, és továbbra is kiáll ezen álláspontja mellett. A miniszter azonban helyteleníti az az óta kialakult emberi jogi helyzetet Törökországban, mert úgy véli, hogy az elbukott államcsíny után „határozott elbocsátási és bebörtönzési hullám indult el” és „jelentősen korlátozzák a vélemény- és sajtószabadságot”.

Thomas Schnöll elmondta azt is, hogy a külügyminiszter a nemzetközi jog idevonatkozó passzusa szerint határozhat a beutazás megtiltatásáról, a mostani döntésről tájékoztatták a kancelláriahivatalt és az osztrák államfőt is.

Az osztrák döntést megelőzően a holland kormány pénteken azt közölte, hogy Tugrul Türkes, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a török kormány más tagjainak hollandiai látogatása „nemkívánatos”, tekintettel a két ország kétoldalú kapcsolatainak jelenlegi helyzetére.

A német szövetségi kormány pedig arról döntött: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogatott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.