Külföldi turistákat késeltek meg Hurghadán, ketten meghaltak

Hat nőt sebesített meg a támadó, két német turista meghalt. Nem tudni magyar áldozatról.

MN
2017. 07. 14. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat turistát megkéseltek pénteken egy kelet-egyiptomi üdülőhelyen, biztonsági és orvosi források szerint két német állampolgár meg is halt – írja az MTI.

Az első hírek szerint ukránok voltak a halálos áldozatok, de később a helyi biztonsági hatóságok azt közölték, két német nő vesztette életét a népszerű Zahabia hotelben, ahol a támadó két cseh turistát is megsebesített.

A késes merénylő az első támadás után átjutott a szomszédos Sunny Days El Palacio nevű szállodába is, ahol még két embert megsebesített. Az ő állampolgárságuk még nem ismert biztosan. Az Interfax a helyi orosz konzulra hivatkozva egy orosz sebesültről adott hírt, egy másik forrás pedig egy örmény sebesültről tud. A sérülteket kórházba szállították.

Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint a támadót elfogták. A hatóságok szerint egyelőre nem világos, hogy ideológiailag vezérelt volt-e a támadás vagy mentálisan sérült férfi rontott a turistákra. Az elkövető gyaníthatóan egy közeli nyilvános strandról úszott át a szállodákhoz tartozó területre.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI megkeresésére közölte, a kairói magyar nagykövetség figyelemmel követi az eseményeket, magyar érintettről nem tudnak, sem az egyiptomi rendőrségtől, sem utazási irodától nem érkezett ilyen jelzés.

Egy szemtanú a Masry al-Yom lapnak azt mondta, a merénylő a támadás pillanatában azt kiabálta, „El az utamból, nem az egyiptomiakat akarom” – így feltételezhető, hogy a késes támadó nem a muszlimokat vette célba.

Az Associated Press (AP) korábban azt írta, a támadásban három szerb és egy lengyel állampolgárságú turista sebesült meg. Egy névtelenséget kérő tisztségviselő az AP-nek azt mondta, az áldozatokat a nyakukon, a fejükön és a lábukon szúrta meg a késelő.

Hurghada egyébként a magyarok egyik kedvelt egyiptomi üdülőhelye.

Az észak-afrikai országban három hónapra szóló rendkívüli állapotot vezettek be áprilisban a kopt keresztény templomok elleni robbantásos merényletek miatt.

Hurghadában 2016 januárjában két, lőfegyverrel, késsel és egy robbanómellénnyel felszerelkezett férfi rontott be egy szállodába, ahol három külföldi turistát megsebesítettek. A támadók gyaníthatóan az Iszlám Állam dzsihadista csoport szimpatizánsai voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.