Líbiában alakul a legújabb csata az Iszlám Állam ellen

Lehetséges, hogy az iraki és közelgő szíriai vereség hatására a Daesh Líbiára koncentrálja erőit.

MN
2017. 07. 27. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam (arab rövidítéssel Daesh) fegyvereseinek újraszerveződésére és egy készülő offenzívára figyelmezett Líbiában az egyik, az ENSZ által elismert – Tripoliban székelő – kormányt támogató milícia. Mohamed al-Gaszri, a milícia egyik parancsnoka a brit The Independent tudósítása szerint arról beszélt, hogy a Daeshtől tavaly visszafoglalt Szirte városától délre tapasztaltak erősödő aktivitást, és úgy gondolják, az iszlamisták Miszratát, Líbia kereskedelmi központját akarják elfoglalni.

Al-Gaszri arra figyelmeztet, hogy nemzetközi támogatás hiányában nem tudnak ellenállni az iszlamistáknak, ahogy 2015-ben is kiszorították őket Szirtéből. A várost később egy hat hónapig tartó offenzívában, amerikai légi támogatással foglalták vissza a tripoli kormányerők és az őket támogató milíciák.

Megfigyelők szerint lehetséges, hogy az iraki és közelgő szíriai vereség hatására a Daesh Líbiára koncentrálja erőit. Az országban 2011, Moammer Kadhafi bukása óta polgárháború van, az országnak két kormánya is van, egy Tripoliban, egy pedig Bengáziban, de közben az Iszlám Államnak hűséget esküdött szélsőségesek is megerősödtek. A rivális felek közt kedden kezdődtek tárgyalások, ahol tűzszünetben állapodtak meg, kivéve a terroristák elleni műveleteket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.