Nyomoz a rendőrség Taskent-ügyben

Felkeltette a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajátos humánpolitikája a rendőrség figyelmét.

Buzna Viktor
2017. 07. 13. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk nyomán indított nyomozást az üzbegisztáni nagykövetségen történtek ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Tényi István aktivista, egykori fideszes politikus májusban, közérdekű bejelentő üldözés gyanúja miatt fordult az ügyészséghez. Korábban lapunk megírta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomatája számos biztonsági és személyügyi szabályszegésről és törvénysértésről számolt be lapunknak. A Taskentben működő misszió egykori első beosztottja, Kemény Pál szerint a nagykövetség épületét nem látták el megfelelő védelemmel, a gazdálkodás az előírt elszámolások nélkül történt, ráadásul többszöri kérés ellenére sem közölték a diplomatával a munkaköri feladatát. Mikor Kemény Pál ezt szóvá tette, informális csatornákon próbálták meg elhallgattatni. Kemény Pál végül hivatalos panaszt tett, amire a külügyminisztérium vezetésétől fenyegető hangvételű levelet kapott. – Állítsd le magad – szólították fel a diplomatát, aki az eset után felmondott. Tényi István először a Fővárosi Főügyészséghez fordult, ott azonban keresetét elutasították. Az ügyészség akkor azzal indokolta döntését, hogy a feljelentésben írt cselekménnyel a külügy vezetői legfeljebb belső működési szabályokat sérthettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.