Orosz felhívás: mindenki ítélje el a szovjet emlékművek lebontásáról szóló törvényt

A duma az európai országok parlamentjeit és az Európa Tanácsot is felszólította: tegyenek a szobrok lerombolása ellen.

MTI
2017. 07. 19. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parlament alsóháza (duma) szerdán felhívást intézett az európai országok parlamentjeihez, az Európai Parlamenthez, illetve az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűléséhez, hogy határozottan ítéljék el a szovjet emlékművek lebontásáról rendelkező lengyel törvényt, és gátolják meg a szobrok lerombolását, valamint meggyalázását.

Az orosz alsóházban elfogadott, Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy parlamenti párt által jegyzett felhívás szövege szerint Varsó a törvény módosításával megsértette az Európát a nácizmustól megszabadító elesett katonák, a holokauszt és más, a nácik és cinkosaik által elkövetett emberiesség elleni bűnök áldozatainak emlékét.

Most első alkalommal fogadtak el a dumában az izraeli knesszettel párhuzamosan egy azonos tartalmú dokumentumot. Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke szerint a határozat ékes példája egy külföldi parlamenttel folytatott hatékony együttműködésnek, hiszen párhuzamosan fogadtak el felhívást egy, „a nemzetközi napirenden lévő fontos kérdésben”.

A lengyel parlament alsóháza (szejm) egy hónapja szavazta meg a kommunizmus és más totalitárius rendszerek nézeteinek terjesztését tiltó törvény módosítását, amely a szovjet korszakban emelt emlékművek lebontását rendeli el, beleértve a Vörös Hadsereg tiszteletére emelt emlékműveket is.

Az orosz külügyminisztérium előzőleg közleményt adott ki, amelyben a törvény elfogadását tudatos és felháborító provokációnak nevezte, amely nem marad válasz nélkül.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.