Robbantás és lövöldözés volt Kabulban az iraki nagykövetségnél

Heves összecsapás folyt az afgán fővárosban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

MN
2017. 07. 31. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkos merénylők és fegyveresek támadtak hétfőn az afgán fővárosban egy rendőrségi épületegyüttesre és a közelben lévő iraki nagykövetségre – írta a BBC. A rendőrség szóvivője szerint heves összecsapás folyt és megkezdték a civilek evakuálását a környékről.

Az afgán belügyminisztérium később tudatta, hogy biztonsági erők véget vetettek a támadásnak: az épületbe bejutott mindhárom terroristát agyonlőtték. A diplomáciai képviselet egyetlen alkalmazottjának sem esett baja, a nagykövettel együtt mindegyiküket biztonságos helyre menekítették. Az iraki külügyminisztérium közlése szerint Egyiptom kabuli nagykövetségére vitték őket.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A dzsihadista terrorszervezet négy harcosa vett részt a (helyi idő szerint) nem sokkal dél után kezdett akcióban. Egyikük felrobbantotta magát a követség kapujánál, három társa pedig behatolt az épületbe. A biztonsági erők négy órával később jelentették be, hogy végeztek mindegyik támadóval.

Nadzsíb Danis afgán belügyi szóvivő később újságíróknak elmondta, hogy a támadásban az iraki nagykövetség két afgán nemzetiségű alkalmazottja életét vesztette, valamint három rendőr megsebesült. 

Az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökség közlése szerint csak két harcosa vett részt a támadásban, és hét őrrel végeztek még a robbantás előtt. Az Aamák azonban igencsak megbízhatatlan, rendre eltúlozza az IÁ emberei harci cselekményeinek mérlegét – írja az MTI.

A rendőrség szerint a fegyveresek a főváros üzleti negyedében található iraki nagykövetségen próbáltak megbújni, az épületből füst gomolygott.

A támadás egy héttel azt követően történt, hogy egy kormányzati dolgozók ellen elkövetett öngyilkos támadásban harmincöt ember halt meg Kabulban. A merénylet elkövetését akkor a tálib szélsőségesek vállalták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.