Szabadlábra helyezik O. J. Simpsont

Egy nevadai börtönben volt a meghallgatás, kilenc év után szabadul az egykori sportcsillag és színész.

MN
2017. 07. 20. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételesen szabadlábra helyezik O. J. Simpsont, az egykori amerikaifutball-sztárt és színészt – számolt be rendkívüli hírben az ügyben illetékes testület döntéséről a BBC News.

Mint ismert, Simpsont 1995-ben felmentették a kettős gyilkosság vádja alól, ám fegyveres rablás és más bűncselekmények miatt 2008-ban elítélték. (A 2007-es eset során többedmagával két sportemléktárgy-kereskedőtől egy Las Vegas-i szállodai szobában fegyverrel próbált meg elvenni több olyan relikviát, amely korábban az ő tulajdonát képezte.) O. J. Simpsont akkor napra pontosan 13 évvel azután találta bűnösnek a bíróság, hogy egy nagy médianyilvánosságot kapott eljárás során 1995-ben felmentették volt felesége, Nicole Brown Simpson és az asszony barátja, Ron Goldman megölésének vádja alól.

A hetvenéves Simpson feltételes szabadlábra helyezésről szóló meghallgatását, amelyet nagy médiaérdeklődés övezett, csütörtökön tartották a nevadai sivatagban található a Lovelock fegyintézetben. A döntés szerint O. J. Simpson októberben szabadul.

A nevadai meghallgatáson a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság egyöntetűen döntött az ügyben, hivatkozva jó magaviseletére és arra is, hogy korábban nem volt elítélve bűncselekményért. Szintén segített ügyén, hogy a bizottság úgy találta, kicsi a bűnismétlés esélye, és meggyőző az elítélt szabadulás utáni időkre vonatkozó részletes terve is.

Simpson a 2008-as ítéletben harminchárom éves börtönbüntetést kapott, és az ítélet szerint legkorábban kilenc év után volt feltételesen szabadlábra helyezhető. Ezt a kilenc évet mára leülte az elítélt.

A meghallgatást tartó bizottság Nevada állam fővárosában, Carson Cityben gyűlt össze, O.J. Simpson pedig videokonferenciás kapcsolaton keresztül válaszolt a testület kérdéseire a börtönből. A meghallgatást a televíziók élőben közvetítették, ami, ahogy ezt a The Guardian tudósítása megjegyzi, emlékeztetett az akkor az évszázad perének kikiáltott, 1995-ös per körüli médiafelhajtásra.

Habár az 1995-ös büntetőügyben felmentették, az 1997-ben a Goldman család által indított polgári perben felelősnek találták exfelesége és az asszony barátjának haláláért. A polgári peres eljárás miatt Simpson csődbe ment, bár az NFL (az amerikai profi futball-liga) nyugdíjából gondtalan életet élhetett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.