Újabb, drogbűnözéssel gyanúsított polgármesterrel végzett a Fülöp-szigeteki rendőrség

Ő a harmadik városvezető, akit idén kivégzett Rodrigo Duterte karhatalma.

MN
2017. 07. 30. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét embert, köztük egy újabb, drogbűnözéssel gyanúsított városi polgármestert ölt meg a Fülöp-szigeteki rendőrség vasárnap egy kábítószer-ellenes razziasorozatban – közölték a helyi hatóságok.

A Mindanao szigeti rendőrség kora hajnalban egyidejűleg vonult ki házkutatási paranccsal Reynaldo Parojinognak, a százezres lakosságú Ozamiz város polgármesterének, az alpolgármesteri posztot betöltő lányának, Nova Parojinognak és a család további három tagjának a birtokára, miután kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították őket, írja az MTI.

Az ország déli részén lévő régió rendőrfőnöke, Timoteo Pacleb elmondta, hogy a polgármester birtokánál „össztüzet zúdított rájuk Parojinog testőrsége, így a rendőrségnek fel kellett vennie a harcot”.

A tűzpárbajban életét vesztette a polgármester, felesége, további családtagjai és négy biztonsági embere, s megsebesült egy rendőr is.

Parojinog már a harmadik, városi polgármester, akit az elmúlt egy év alatt Fülöp-szigeteki drograzziában megöltek. Alpolgármester lányát letartóztatták, a család legalább négy házában pedig a rendőrök állítólag nagy tűzerejű lőfegyvereket, és közelebbről meg nem határozott mennyiségű metamfetamin-hidroklorid kábítószert foglaltak le.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteli elnök a múlt héten szögezte le, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát. Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint több mint háromezer emberrel végeztek kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

Duterte a sajtó képviselői előtt már több ízben is meglengetett egy vastag füzetet, amely szavai szerint több mint háromezer, a kábítószer-bűnözéssel kapcsolatban álló Fülöp-szigeteki tisztségviselő listáját tartalmazza.

A Mindanao szigeti, Parojinog család azok közé a nagy hatalmú klánok közé tartozott, amelyeket Duterte néven nevezett a nyilvánosság előtt, s a családot az elnök a kábítószer-kereskedelem mellett emberrablásokkal, bankrablásokkal és más súlyos bűncselekményekkel is megvádolta – a család azonban ismételten visszautasította a vádakat, írja az Inquirer.net.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.