Veszélyben a lengyel igazságszolgáltatás?

Több ezren gyűltek össze Varsóban és más lengyel városokban, hogy a kormány igazságügyi reformja miatt tiltakozzanak.

MN
2017. 07. 16. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren gyűltek össze Varsóban és más lengyel városokban, hogy a kormány igazságügyi reformja miatt tiltakozzanak. Az új szabályozás értelmében a parlament választja meg az úgynevezett bírói tanács tagjait, a testület biztosítaná a bírákkal szemben támasztott etikai elvárások teljesülését, s teljesítené a bírói kinevezéseket. Európai és lengyel ellenzéki politikusok is bíráltak a kormány tervét.

Úgy látják, a múlt héten véghezvitt intézkedés sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jog uralmát.

A tüntetők Varsóban diktátornak nevezték a kormányzó Jog és Igazságosság Párt vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit. Azt skandálták, hogy megvédik a demokráciát.
Kaczynski a vádakra azzal védekezett, hogy a lengyel igazságszolgáltatási rendszer a kommunizmusban gyökerezik, ezért radikális reformra van szükség. Másik ilyen, számos kritikát kiváltó intézkedés az a törvényhozás előtti tervezet, amely a legfelsőbb bíróság bíráinak kinevezését az igazságügyi miniszter hatáskörébe utalná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.