A kínos balesetek után leváltották az amerikai 7. flotta parancsnokát

Joseph Aucoin feletteseinek megrendült a bizalma, miután a flotta négy hajójának volt komoly balesete.

MTI
2017. 08. 23. 4:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leváltották az amerikai haditengerészet 7. flottájának parancsnokát, Joseph Aucoin altengernagyot – jelentette kedden este az amerikai média. A The Wall Street Journal című lap és a CBS televízió értesüléseit az altengernagy leváltásáról várhatóan szerdán erősíti meg a Pentagon.

Aucoin altengernagy a japán Jokoszukában állomásozó 7. flotta háromcsillagos parancsnoka. Felmentésének oka a lapértesülések szerint feletteseinek megrendült bizalma, miután a közelmúltban a flotta négy hajójának volt komoly balesete.

Legutóbb hétfőre virradóra történt baleset: a John S. McCain hadihajó egy libériai zászló alatt hajózó, de görög tulajdonú, nyersolajat szállító tartályhajóval ütközött össze Szingapúr partjainál, a Malaka-szoros közelében. A balesetnek halálos áldozatai is vannak.

Az eset után az amerikai haditengerészet átmenetileg felfüggesztette tevékenységét világszerte, és John Richardson admirális, a haditengerészet műveleti főparancsnoka átfogó és mélyreható vizsgálatot rendelt el a haditengerészet egészénél. A vizsgálat során hétfőn még felmerült az is, hogy az amerikai hadihajó esetleg kibertámadás áldozata lett, de kedden Scott Swift, a haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka a CBS televízió tudósítójának adott interjújában leszögezte: nincs jele a kibertámadásnak, a vizsgálatok egyelőre arra utalnak, hogy a baleset hanyagság miatt következett be.

A John S. McCain ügyében indított vizsgálat a közelmúltban történt valamennyi balesetre kiterjed. Ezelőtt legutóbb júniusban, Japán partjai közelében ütközött egy amerikai torpedóromboló egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.