Az USA-ban először indul per a CIA-s kínzások közreműködői ellen

MTI
2017. 08. 08. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először indul per az Egyesült Államokban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzásainak két áldozata miatt a CIA-val együttműködők ellen – derül ki a washingtoni Spokane város szövetségi bíróságának bírája által frissen nyilvánosságra hozott írásbeli állásfoglalásból, írja az MTI.

Szulejmán Abdullah Szálim tanzániai és Mohammed Ahmed Ben Szoud líbiai állampolgár korábban ügyvéd útján nyújtott be keresetet, mert a CIA egyik titkos afganisztáni börtönében 2003-ban megkínozták őket. Ma mindketten szabadok. Dror Ladin ügyvéd – akit az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) – kért fel, egy harmadik, a kínzásokba a börtönben belehaló áldozat, az afgán Gül Rahman nevében is benyújtott keresetet Washington állam egyik szövetségi bíróságánál.

A pert az áldozatok a CIA két pszichológusa, James Mitchell és John Jessen ellen indítják, mert meggyőződésük szerint ők is felelősek a CIA kihallgatási módszereinek kidolgozásában és alkalmazásában.

A washingtoni Spokane város szövetségi bíróságának bírája, Justin Quackenbush írásbeli állásfoglalásban most hozta nyilvánosságra a már 2015 októberében benyújtott keresetet, amelyben az egykori áldozatok, illetve az elhunyt áldozat családtagjai anyagi kártérítést is követelnek a két amerikai pszichológustól. Az ACLU információi szerint Mitchell és Jessen pszichológusok szerződéses munkatársakként 75–81 ezer dollárt kaptak a CIA „megerősített kihallgatás” elnevezésű kínzási módszereinek kidolgozásában és alkalmazásában betöltött aktív részvételükért.

A bíró bejelentette: szeptember 5-re tűzte ki a tárgyalás napját.

„Történelmi nap ez ügyfeleim számára, akik egyszerűen csak felelősségre vonást akarnak a kínzásokért” – nyilatkozta az áldozatok ügyvédje. Hozzátette: a bíróság döntése a tárgyalás megkezdéséről azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban „először történik személyes felelősségre vonás a brutális és törvényellenes CIA-programért”.

Az országban ez az első alkalom, hogy a CIA egykori áldozatainak keresete legalább a tárgyalás előtti szakaszba jut. Korábban, hasonló perkérelmek esetében a Bush-kormányzat, később az Obama-adminisztráció is közbelépett, leállítva a folyamatot arra hivatkozva, hogy egy esetleges tárgyaláson államtitkok kerülhetnek nyilvánosságra.

2014-ben azonban a szenátus hírszerzési bizottsága jelentést tett közzé a CIA-programról, s ebben a jelentésben sok, korábban nem hozzáférhető adatot és információt nyilvánosságra hozott. Így például annak a 39 embernek a nevét is, aki megszenvedte Mitchell és Jessen kínzási módszereit azokban a titkos börtönökben, amelyeket a CIA tartott fenn a terrorizmus elleni globális háborúra hivatkozva.

Az úgynevezett megerősített kihallgatás módszereit az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrorakciók után vezették be. A módszerek a többi között a vízbe fojtás érzetét keltő vallatást vagy a fájdalmas helyzetekben történő megbilincselést is magukban foglalták.

A pert indító két áldozatot a július végén rendezett első bírói meghallgatásra nem engedték be az Egyesült Államokba, a kabuli amerikai nagykövetség ugyanis nem adott vízumot. Várhatóan a következő tárgyalásra sem kapnak beutazási engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.