Az USA hivatalosan is bejelentette: kilép a párizsi klímaegyezményből

Az amerikai kormány továbbra is részt szeretne venni a klímaváltozásról folyó nemzetközi a tárgyalásokon.

MN
2017. 08. 05. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett az írásos értesítés, amelyben az amerikai kormány jelezte az Egyesült Nemzetek Szervezetének, hogy kilépnek párizsi klímaegyezményből – írja az MTI. A washingtoni külügyi minisztérium közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt szeretne venni a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is.

A washingtoni hivatalos értesítés az első hivatalos írásbeli jelzés az ENSZ-nek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy kilépteti az országot a 2015-ben a francia fővárosban csaknem kétszáz ország által aláírt nemzetközi egyezményből. Az értesítés ugyanakkor csak jelképes, és nincs jogi hatálya, mert ugyan az egyezmény lehetőséget ad arra, hogy egy ország 2020. november 4-éig teljesen kilépjen, formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.

A további egyeztetésekben és megbeszéléseken való változatlan amerikai részvételről szóló külügyi kommüniké hangsúlyozza: az amerikai kormány célja „az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon”.

Donald Trump elnök júniusban jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, igaz hozzátette, hogy kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.