Barcelonai gázolás: büntetett előéletű volt a radikalizálással vádolt imám

Állítólag ki akarták utasítani az országból, de egy bíróság meghiúsította.

MN
2017. 08. 23. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetett előéletű volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság meghiúsította – írja az MTI az El Mundo című spanyol napilap információira hivatkozva.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ezt követően ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson. Az imám ügyvédei fellebbeztek, és Pablo de la Rubia, a castellóni kettes számú közigazgatási bíróság bírója érvénytelenítette az esz-Szatti kiutasításáról szóló döntést.

De la Rubia azzal indokolta döntését, hogy a bűncselekmény, amely miatt az imámot ki akarták utasítani, „csak egyszeri, régi bűntett” volt, és esz-Szatti „régóta él és dolgozik Spanyolországban, nem jelent fenyegetést a közrendre”.

Az imám a csütörtöki merényletek előtt egy alcanari házban bekövetkezett robbanásban vesztette életét, amikor – a rendőrség feltételezése szerint – éppen TATP (aceton-peroxid) robbanószert próbált előállítani, amellyel a terrorsejt nagyobb, több száz halálos áldozatot követelő merényleteket készült elkövetni Barcelona-szerte.

A nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a sátán anyjának nevezett TATP előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó, nagy mennyiségű szöget. A hatóságok emellett rábukkantak arra a robbanómellényre, amellyel eredetileg az imám maga akart a merényletet elkövetni a tervezett terrortámadásokban.

Az imám a belga hatóságok előtt sem volt ismeretlen. Hans Bonte, a Brüsszel melletti Vilvoorde polgármestere az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy esz-Szatti az ottani muszlim közösség körében is gyanút keltett furcsa viselkedésével, olyannyira, hogy a közösség tagjai később ki is tiltották mecsetükből. Bonte elmondása szerint a szomszédos Diegem település imámja is megkereste őket esz-Szattival kapcsolatban, aki a múlt év elején még Vilvoordéban élt.

Esz-Szatti furcsa ember benyomását keltette a közösség tagjaiban, azt állította, hogy azért ment el Spanyolországból, mert ott „nem volt számára jövő”, és magát kiáltotta ki a helyi muszlim közösség „imámjává”, holott erre semmilyen felhatalmazása nem volt.

Diegem imámja afelől érdeklődött, hogy esz-Szatti szerepelt-e korábban a rendőrségi nyilvántartásban, mivel kétségek merültek fel az előéletét illetően – mondta Bonte, aki hozzátette, hogy „sem az ő, sem a spanyol hatóságok nyilvántartásában nem szerepelt a terror- vagy egyéb bűncselekményekkel kapcsolatba hozható személyek listáján a »ripolli imám« neve”.

Barcelona központjában múlt csütörtökön egy feltételezett dzsihadista a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül járókelőket gázolt el. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A két támadásban összesen 15-en haltak meg, a sebesültek száma 100 fölött van. A gázolásnak egy magyar sérültje is volt.

A merényleteket megelőző éjjel Alcanar városában házrobbanás történt, az épület bérlői robbanóeszközök készítésével kísérletezhettek. Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap azt mondta, a támadások elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő.

A négy gyanúsított tárgyalását kedden egy madridi bíróságon tartották. Egyikük a hírek szerint azt mondta, hogy nagyobb szabású, pokolgépes támadásokat akartak végrehajtani.

A katalán rendőrfőnök korábbi bejelentése szerint mára mind a tizenkét gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket. A merényletekért felelős terrorsejt négy tagját őrizetbe vették, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség Cambrilsban végzett, ketten pedig, köztük esz-Szatti, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.

Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos szerdán bejelentette, hogy fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét Katalóniában, különösen a repülőterek és a vasútállomások környékén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.