Barcelonai gázolás: folytatódik a hajsza, kiterjesztették Európában a keresést

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a körözött férfi veszélyes.

MN
2017. 08. 21. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán rendőrség más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó kisteherautót vezette feltehetőleg. A rendőrség most figyelmeztette az embereket, hogy a férfi veszélyes. A férfi magas, sötét bőre és sötét, rövid haja van, szakálla is lehet.

Joaquim Form, belügyekért felelős kormánytag azt mondta a sajtónak hétfőn: leszúrva holtan találtak egy 34 éves férfit egy gépkocsiban, amelyet Abujakub elrabolt a barcelonai mészárlás után, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosa holtteste pedig a hátsó ülésen volt. A halott férfi esetét mindeddig nem hozták összefüggésbe a barcelonai vagy a cambrilsi terrortámadásokkal.

A katalán rendőrséget vezető Josep Lluís Trapero egy sajtótájékoztatón azt mondta: elképzelhető, hogy Abujakubnak sikerült átjutnia Franciaországba. A férfi a támadások sok más gyanúsítottjához hasonlóan a határ menti Ripollban élt. A barcelonai merénylet összes áldozatát azonosították – erősítette meg a katalán kormány egyik tisztségviselője.

A BBC beszámolója szerint hivatalosan is azonosították a gyanúsítottat. A férfiról felvételeket is közzétett a rendőrség.

A nyomozás egy eltűnt imámra is összpontosít, akiről a hatóságok azt mondták, „erős jelek” utalnak arra, hogy meghalhatott a szerdai házrobbanásban. Abdelbak esz-Szatti volt az, aki radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait.

Vasárnap úttorlaszok sokaságát emelte a rendőrség Spanyolország északkeleti részén a feltételezett elkövető utáni hajtóvadászatban, a rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítottak.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.